Паметникът на Лудвиг ван Бетовен е една от забележителностите в града. Снимки Авторът

Паметникът на Лудвиг ван Бетовен е една от забележителностите в града. Снимки Авторът

Професионалната ми мечта през годините е била да посетя родния град на композитора Лудвиг ван Бетовен. И по стечение на обстоятелствата, шансът ми се усмихна. В един вторник от месец февруари ми се отдаде възможност с немските железници да пътувам до Бон. От предварителната информация знаех следното: Бон е град в Германия, разположен на брега на река Рейн в провинция Рейн-Вестфален. От 1949 до 1990 г. е столица на Западна Германия, а след обединението с ГДР е седалище на правителството до 1999 г., когато столицата на Обединена Германия става Берлин.

Бон - градът е родно място на композитора Лудвиг ван Бетовен.

Бързам да се потопя в живота на този град. Исках по скоро да посетя и родната къща на Бетовен. За съжаление обаче под неговия роден дом е поставена табелка, от която става ясно, че къщата - музей работи от сряда до понеделник, всеки ден. Така ми остана преживяването да се снимам пред старата сграда. А на улицата са монтирани портрети стъклени пана с лика великия композитор. В родния му дом се пази негов кичур. Той е роден през 1770 г. До 12-та си годишнина живее в Бон, а после животът и творчеството му се свързва със столицата на Австро-Унгарската империя - Виена. Навсякъде където и вървиш в красивия и спокоен Бон, ще видиш паметника на Бетовен, сгради, украсени с негови скулптури.

Магазинът със сувенири за Бетовен също не работи във вторник. Остана ми възможността да се разхождам по красивата крайбрежна улица и да се наслаждавам на пълноводната и спокойна река Рейн. В мислите ми се редяха извадки от съвременната история на Бон и усещането, че тук по тези красиви павирани улици са е разхождал не кой да е, а големият съвременен политик Конрад Аденауер - първият канцлер на Федерална Република Германия ( 1949-1963 г.). После като канцлери на ФДР Вили Бранд ( 1967-1974 г.) и Хелмут Кол (1982 до 1998 г.). Последният постигнал падането на комунизма, събарянето на  Берлинската стена, радетел за обединението на Европа.

До тук с история и политика...

Тръгнах си от Бон с едно истинско професионално удовлетворение - видях родния град и къща на Лудвиг ван Бетовен.

Галерия