Служителите на Агенцията имат конкретни искания, свързани със заплащането и тяхната работа. Снимки Бургас без цензура

Служителите на Агенцията имат конкретни искания, свързани със заплащането и тяхната работа. Снимки Бургас без цензура

Служители на Агенцията за социално подпомагане в Бургас спряха работа с клиенти за един час. В периода 10.00 - 11.00 часа те излязоха пред сградата, за да се включат в обявената предварително стачка. С плакати "Не на обидно ниските заплати", "Няма да мълчим! Няма да търпим!" и "Социалната работа е призвание, но в магазина искат пари" служителите заявиха своите претенции. На първо място е искането за 30% увеличение на работната заплата. Другите им искания са:

- Осигуряване на средства за защита и корекция на зрението на работниците и служителите на АСП;

- Актуализация размера на средствата за представително работно облекло;

- Промяна на класификатора на длъжностите в администрацията съдържаща преобразуване на правоотношенията на социалния работник от трудови в служебни и минимално изискване за образователна степен при назначаване – бакалавър.

"Средната работна заплата в Агенцията се приближава до минималната", каза Красимира Минчева - председател на синдикалната секция на КТ "Подкрепа" в Агенцията за социално подпомагане - Бургас. В момента един социален работник получава между 1000 – 1200 лева на месец. Според служителите в Агенцията, дори исканите 30% повече едва ли ще са достатъчни да посрещнат ежедневните си нужди.

Да подкрепят исканията на служителите дойдоха председателят на СРС "Подкрепа" Бургас Иван Костадинов и регионалният секретар на синдиката Антония Тодорова.

Галерия