Зам.-кметът по образование в община Бургас Йорданка Ананиева (със синьото сако) даде началото на представянето на Богословския факултет. Снимки Авторът

Зам.-кметът по образование в община Бургас Йорданка Ананиева (със синьото сако) даде началото на представянето на Богословския факултет. Снимки Авторът

В Бургас Богословският факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" ще обучава студенти в задочна форма на обучение в две магистърски програми - "Църковен мениджмънт" и "Християнски поклоничество". Обучението започва от новата академична учебна година във филиала, който Алма матер разкрива в Бургас. Това е първият филиал в 135-годишната историята на университета, а началото на разговорите започва през 2019 година. Изминават четири години преди Министерски съвет да вземе решение за разкриване на филиала.

Подготовката, съгласно проекта за откриване на звеното, ще се осъществява по две специалности от професионалното направление "Религия и теология": "Църковен мениджмънт" и "Християнско поклонничество" за придобиване на образователно-квалификационната степен "магистър" в задочна форма, и по три специалности от професионалното направление "Музикално и танцово изкуство": "Музикални медийни технологии и тонрежисура" за придобиване на степента "бакалавър" по чл. 42, ал. 1, т. 1, буква "б" в редовна форма, както "Аудио-визуален дизайн" и "Филмова и сценична музика" за придобиване на степента "магистър" в редовна форма.

Откриването на филиала съвпада със стогодишнината на Богословския факултет на СУ, който е и един от най-старите факултети в университета. В него се обучават над 400 студенти в бакалавърска и магистърска степен, както и докторанти. Във факултета преподават 32 преподаватели, като обучението се извършва в четири катедри. Факултетът разполага с две библиотеки - "Теология" и "Библика".

"Във филиала в Бургас обучението ще бъде в задочна форма и започваме с две магистърски програми - "Църковен миниджмънт" и "Християнско поклоничество". За тези, които са завършили бакалавърска степен по богословие обучениете в магистърската програма ще е в два семестъра, а за останалите, които имат друго висше образование - в четири семестъра", каза зам.-деканът по учебната дейност във факултета доц. д-р Павел Павлов.

"Нашият университет заедно с университети в Истанбул и Гърция подписахме споразумение за изучаване на християнското наследство в Странджа планина, като всичко, което ще бъде събрано ще бъде дигитализирано", каза деканът на факултета доц. д-р Ивайло Найденов.

"За всяко нещо има място под слънцето. Отваря се ниша, която може да запълни празнотата в образованието. Обществото е много фрагментирано. Нужно е да създаваме общности, да протягаме ръце и да строим мостове. Тръгваме на път. Дай Боже да е в добра посока", каза Агатополският епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаникий и игумен на поморийския манастир "Свети Георги".

Агаторолският епископ Иеротей, заедно с кмета на Бургас Димитър Николов, зам.-кмета по образование в община Бургас Йорданка Ананиева, с председателя на ОбС Севдалина Турманова и с бургазлии изслушаха лекциите, които декана и зам.-декана на Богословия факултет изнесоха на тема - "Заветът на свети Константин-Кирил за България" и "Библията на български език".

Галерия