Инициативата ще се проведе онлайн тази година. Снимка Архив Черноморие-бг

Инициативата ще се проведе онлайн тази година. Снимка Архив Черноморие-бг

Европейската нощ на учените в Бургас за първи път тази година ще бъде онлайн. То се провежда всяка година в рамките на проект по програма "Хоризонт 2020". Основна му цел е да засили обществената осведоменост и интереса към науката и иновациите, да открои мястото и  влиянието на науката в обществения живот и да привлече млади таланти към науката и  кариерата на учения. През 2020 г. Европейската нощ на учените се провежда на 27-ми ноември – два месеца по-късно от обичайната ѝ дата в края на септември. Поради епидемичната обстановка в страната събитията ще бъдат предимно онлайн и ще се излъчват свободно на 27-ми ноември от 14:00 ч. от http://shorturl.at/dCSU8

Организаторите в Бургас от университет "Проф. д-р Асен Златаров" са избрали два акцента в програмата – екология и информационни технологии. В първата част ще бъде представено "Какво е да си еколог?" и защо това образователно и научно направление продължава да е толкова актуално. Във втората част ще бъдат представени и наградени най-атрактивните разработки от виртуалното състезание "Моят чатбот".

В рамките на програмата ще се направи и кратко обобщение на всички събития, които предхождаха Европейската нощ на учените в Бургас - форум "Информационните и креативни технологии в помощ на туристическия сектор във време на КОВИД-19", "Ден на младия учен в БТУ", "Роботилница" и дейностите от проект "УНИТе".

Бургаският технически университет "Проф. д-р Асен Златаров" е член на консорциума от университети и изследователски институти, обединени в общ проект "К-ТРИО 4". Традиционно той е в основата на организацията на Европейската нощ на учените в 6 български града – Бургас, Варна,  Пловдив, Русе, София и Стара Загора. Проектът предоставя на българските граждани  възможност за участие в различни инициативи, като ги прави съпричастни към  иновативни научни постижения и творчески таланти на учените.