Изпепеляващи дни ще има прожекции в Културен дом на НХК Бургас

Изпепеляващи дни ще има прожекции в Културен дом на НХК Бургас

Любителите на европейското кино ще гледат безплатно на голям екран и онлайн петте филма, които са номинирани за Наградата LUX на публиката за 2023 г., и да изберат победител. Публиката в София, Пловдив, Варна и Бургас ще има възможност да се срещне на голям екран с петте европейски филма, номинирани за наградата LUX на публиката за 2023 г., като част от програмата на Международния "София филм фест", който продължава до 31-ти март. За публиката извън тези градове филмите ще бъдат достъпни онлайн.

Номинираните филми са - "Алкарас" (Alcarràs), "Изпепеляващи дни" (Burning Days), "Близо" (Close), "Идиотският триъгълник" (Triangle of Sadness) и "Блуждаещ огън" (Will-o'-the-Wisp) бяха обявени по време на Европейските филмови награди в Рейкявик през декември 2022 г.

"Алкарас" (Alcarràs), копродукция на Испания и Италия, разказва историята на семейство Соле, което всяко лято събира праскови в овощната си градина в Алкарас, малко селце в испанския регион Каталуния. Но тази година реколтата може да е последната. Новите планове за земята, които включват изкореняване на прасковените насаждения и инсталиране на слънчеви панели, предизвикват разрив в това голямо семейство.

"Изпепеляващи дни" (Burning Days), копродукция на Турция, Франция, Германия, Холандия, Гърция, Хърватия, разказва за Емре, млад и всеотдаен прокурор, който започва работа в малък град, борещ се с водна криза и раздиран от политически скандали. След добър старт той изживява все по-напрегнати ситуации и е неохотно въвлечен в местната политика. Когато Емре развива близки контакти със собственика на местния вестник, натискът върху него ескалира след разпространението на горещи слухове.

"Близо" (Close), копродукция на Белгия, Франция и Холандия, разглежда приятелството между две тринадесетгодишни момчета Лео и Реми, което внезапно е прекъснато. Опитвайки се да разбере какво се е случило, Лео се обръща към Софи, майката на Реми. "Близо" е филм за приятелството и отговорността.

"Идиотският триъгълник" (Triangle of Sadness), копродукция на Швеция, Германия, Франция и Великобритания, е провокативна сатира, в която ролите и принадлежността към определена класа са обърнати и се разглежда пошлостта на външната красота. Филмът започва с представянето на двойката модели Карл и Йая, които са поканени на луксозен круиз с група от свръхбогати пътници, които се приемат за неуязвими заради парите и властта си, включително руски олигарх, британски оръжейни дилъри и ексцентричен капитан, който е марксист и алкохолик. На пръв поглед всичко изглежда перфектно, като за снимка...

"Блуждаещ огън" (Will-o'-the-Wisp) е копродукция на Португалия и Франция. На смъртното си легло Алфредо, крал без корона, се връща към далечни младежки спомени и времето, когато е мечтал да стане пожарникар. Срещата с инструктора от пожарната Афонсо, отваря нова глава в живота на двамата млади мъже, потопени в любов и желание, и мотивирани да променят статуквото.

Прожекциите са с вход свободен.

Зрителите могат да вземат своя билет-покана на касите на всеки от посочените по-долу киносалони до изчерпване на местата.

Варна:

- 26 март, неделя, 15:30 ч., Фестивален и конгресен център: "Алкарас"
- 2 април, неделя, 16:00 ч., Фестивален и конгресен център: "Близо"

Бургас:

- 1 април, събота, 18:00 ч., Дом НХК: "Близо"
- 2 април, неделя, 20:00 ч., Дом НХК: "Изпепеляващи дни"

Предстои обявяването на допълнителни прожекции с вход свободен.

Гласът на публиката

Публиката може да гласува за фаворита си до 12 юни 2022 г. на платформата https://rating.luxaward.eu/bg/, с оценка от пет звезди ("отличен") до една звезда ("слаб"). С гласуването си зрителите могат да спечелят 130 награди, включващи 100 торбички с рекламни материали, 20 филмови плаката и 10 покани за присъствие на церемонията по връчване на Наградата LUX на публиката, която ще се проведе в Страсбург на 14 юни 2023 г.

Галерия