Детска градина Звездица Зорница е една от трите, в които ще се предоставя услугата в Бургас. Снимка Авторът

Детска градина Звездица Зорница е една от трите, в които ще се предоставя услугата в Бургас. Снимка Авторът

В Бургас и Варна ще има детски градини, които да се посещават от деца на медици. В Бургас от днес отвориха три градини и в тях бяха приети общо 43 деца. Това са градините - "Звездица Зорница" в комплекс "Зорница", "Морска звезда" в комплекс "Меден рудник" и градина в квартал "Ветрен". Градините са избрани така, че да са в близост до болници и да са удобни за лекарите и сестрите, които ще оставят там децата си. Тези градини ще могат да бъдат посещавани и от ученици от I, II и III клас, които от днес са на дистанционно обучение. За целта ще бъдат осигурени учители, обеща кметът на Бургас Димитър Николов.

Във Варна градините ще отворят от 2-ри декември, сряда. Това ще са детска градина "Д-р Петър Берон" и детска ясла "Приказен свят". Децата от яслена възраст от 1,5 до 3 години ще посещават "Приказен свят", а децата от 3 до 9 години - "Д-р Петър Берон".

Как се стигна до тук?

Със своя заповед министърът на здравеопазването Костадин Ангелов въведи нови противоепидемични мерки, които са в сила от 23.30 часа на 27-ми ноември до 21-ви декември. Точка 5 от заповедта гласи: "Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца." (цялата заповед може да прочетете тук)

Два дни преди да влязат в сила мерките кметът на Столична община Йорданка Фъндъкова обяви с пост в официалния си профил в социалната мрежа, че ще бъдат осигурени градини за децата на медиците по време на извънредните мерки. Малко по-късно същото направи и кметът на Бургас Димитър Николов на профила си във фейсбук. И под двата поста "заваляха" коментари. Част от жителите на двата града благодарят на кметовете за реакцията им и за идеята, други негодуват, защото техните деца не могат да ходят на градина, а няма кой да ги гледа.

В петък, 27-ми декември, кметът на Бургас Димитър Николов обяви пред журналисти, че е разписал заповедта (такава и до днес няма качена на сайта на Община Бургас б.а.) за работата на трите детски градини и родителите - медици, могат да подават заявление за посещение по време на трите седмици. На въпрос на "Черноморие" не се ли притеснява, че неговата заповед е в нарушение на министерската заповед, кметът отговори така: "По-важното е да осигурим градини за тези деца. Подходихме гъвкаво".

В министерската заповед пише още: "23. Дейностите, които не са преустановени или забранени с тази заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със Заповед № РД-01-675 от 25.11.2020 г." и "III. Кметовете на общини могат да издават заповеди за прилагането на въведените мерки в рамките на техните правомощия. Заповедите се публикуват на интернет страницата на съответната община".

"Детските градини са общински. Те не работят като детски градини в момента. Ние предоставяме в тях само услуга - гледане на деца. Педагогически процес там не се извършва. Децата са малко и дистанция там се спазва. Така например имаме само две деца от яслена група и две медицински сестри - всяка се грижи за едно дете. Обадиха ми се много кметове и зам.-кметове с въпрос дали нарушаваме заповедта. Не, не я нарушаваме. Трябва да помогнем на медиците в тези трудни времена", коментира за "Черноморие" зам.-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева.

Разбираемо е, че кметовете по места се опитват да помогнат в трудната пандемична ситуация и усилията им не остават незабелязани. Но се оказва трудно да разчетат правилно министерската заповед. Според някои градоначалници, ако градините отворят, това е нарушение. И за това сигнализира в профила си в социалните мрежи кметът на Плевен Георг Спартански. "На какво правно основание да се оставят отворени градини? Кметовете, били те на София или Бургас, нямат право да дописват заповеди на министъра! Ако градини там ще работят, то ще е в пряко нарушение на министерската заповед. Аз лично съм "за" медиците да получат подкрепа. Против съм обаче нещата пак да се правят, без да са обмислени - хаотично, да се противопоставят едни съсловия на други, да се задават въпроси защо за тези може, за онези не може".

Направихме писмено запитване до Министерството на здравеопазването по казуса, за да стане ясно има ли нарушаване на заповедта или не. Все още не сме получили официален отговор от Министерството.