Ганчо Тенев (вляво) отговаряше на въпроси на съветници, след като участва и в националната среща с министър Емил Димитров (в средата). Снимка Черноморие-бг

Ганчо Тенев (вляво) отговаряше на въпроси на съветници, след като участва и в националната среща с министър Емил Димитров (в средата). Снимка Черноморие-бг

В Бургас може и да няма водна криза догодина, но поскъпване на водата ще има. Това стана ясно от отговор на Ганчо Тенев - шеф на ВиК - Бургас по време на извънредната сесия на Общинския съвет в морския град. Сесията бе свикана по искане на съветниците от БСП във връзка с изказване на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, че се очертава водна криза в Бургас и той може да се превърне във втори Перник.

Съветниците очакваха в онлайн заседанието да се включи и представител на Министерството на околната среда и водите. Такъв обаче не се появи, въпреки че днес в Бургас беше министър Димитров и представители на ръководеното от него ведомство. Те участваха в национална среща, на която бе дебатиран проблема с евентуалната водна криза в Бургас.

Спешно изграждат 11-километров водопровод, за да не остане Бургас без вода

В онлайн сесията на местния парламент в Бургас се включиха Снежина Динева - изпълнителен директор на държавно предприятие "Напоителни съвети" и Ганчо Тенев - шеф на ВиК - Бургас. По думите на Динева, обемът на язовир "Порой" е 9 млн. куб., а на този в Ахелой - 2 млн. куб. Водата от двата язовира ще бъде доведена до "Камчия" след изграждането на 11-километров водопровод, за да не се стигне до водна криза в Бургас. А Варна ще спре да ползва вода от "Камчия" за времето на реализацията на проекта.

Съвметникът от ГЕРБ Калояна Живкова попита Ганчо Тенев дали реализацията на проекта ще доведе до поскъпване на водата за жителите на Бургас. "Няма как да подменяме мрежата и това да не се отрази на цената на водата. Тази година промяна няма да има. Но от 2021 година ще се начисляват амортизации, след реализацията на новата преносна мрежа. Иска ми се да са нулеви загубите, но няма как да стане това", отговори Тенев. От 1-ви януари 2020 г. цената на 1 куб. вода за питейни нужди струва 2.57 лева.

Съветници от почти всички политически партии изразиха своето възмущение от отсъствието на представител на МОСВ на онлайн сесията им. По предложение на съветника от ГЕРБ Бойчо Георгиев, което бе подкрепено с 43 гласа "за", те ще изпратят писмено запитване до трите министерства - Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В него ОбС ще иска повече информация за реализацията на проекта, която цели да няма водна криза в Бургас, както и сроковете на неговото изпълнение.

С 25 гласа "за", 18 "въздържал се" и 2 "против" съветниците подкрепиха и предложението на Георги Събев от СЕК. Той настоява всеки месец да се дава информация от МОСВ и от МРРБ за изразходването на вода по сектори. В момента тази информация е обобщена.