Кръв се даравя по график в отделението на УМБАЛ

Кръв се даравя по график в отделението на УМБАЛ

Отделението по трансфузионна хематология (ОТХ) на УМБАЛ Бургас продължава да набира кръв от преболедували КОВИД-19 за производство на реконвалесцентна плазма. На дарителите са осигурени дни и часове, в които могат да минат с предимство пред останалите кръводарители. До края на март това са дните 24, 26 и 30. През април графикът е 1,5,7,9,13,15,19,21,23,27,29.04. Часовете - от 7.30 до 10.30 ч.

"Има дарители, които се отзовават на призивите, но количеството им не е толкова, колкото бихме искали. Имало е месеци и с по 50 души. Възможностите на отделението позволяват да се обработват повече кръводарители. Съдействат ни и лични лекари, които знаят, че техни пациенти са били болни и състоянието им позволява да дарят", сподели началникът на ОТХ д-р Людмила Желязкова.

Всеки, който желае да стане дарител и неговата кръв да се използва за производство на реконвалесцентна плазма, трябва да има положителен ПСР-тест или положителен антигенен тест, от който да са минали минимум 40 дни. Процедурата отнема не повече от 40 минути, заедно с попълване на документацията, кръводаряването е около 10 минути, а взетата кръв се изследва впоследствие в РЦТХ Стара Загора. Ако има достатъчно количество антитела, от нея се произвежда реконвалесцентна плазма, която впоследствие се връща в Бургас и се прелива на болни от КОВИД. Ако антителата не са достатъчни, дарената кръв се използва за производство на други кръвни продукти, които също помагат на нуждаещи се.

Наблюденията в отделението показват, че приблизително един на всеки трима дарители има достатъчно антитела и неговата кръв е подходяща за производство на лечебна плазма.

Отделението по трансфузионна хематология се намира на гърба на ДКЦ-I (бившата Първа поликлиника).