Въпреки че забраната не е отпаднала, голяма част от пейките са заети. Снимки Черноморие-бг

Въпреки че забраната не е отпаднала, голяма част от пейките са заети. Снимки Черноморие-бг

В Бургас нарушават забраните за сядане на пейки и тревни площи, както и за спортуване не открито от няколко човека едновременно, установи проверка на "Черноморие". В Морската градина днес масово имаше хора, които седяха на пейките. В заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Атаниев, издадена на 26-ти април, с която се разреши посещението на парковете първоначално само за семейства с деца до 12 години пише:

"Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия".

Заповедта на министъра бе изменена на 1-ви май и с нея се разреши достъпа на всички граждани до парковете и градините. В нея отпадна само изискването за носене на маски на открито. В нея са в сила изискванията, посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на  противоепидемичните мерки.

Задължителни са спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути.

Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините.

Спортуването на открито бе разрешено със заповед на министър Ананиев от 3-ти май. Тя влезе в сила от 4-ти май и предвижда упражняването на индивидуален спорт на открито, в т. ч. тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др., при спазване на дистанция от най-малко 2,5 метра между отделните спортуващи.

Въпреки това днес на пясъка имаше спортуващи, които играеха плажен тенис и плажен волейбол по групи. Те не само, че не спазваха дистанцията, но и дори се поздравяваха с прегръдки, когато отбележат точка в полето на противниковия отбор.

Целта на противоепидемичните мерки е да се намали риска от разпространение на заразата с COVID -19.

44 нови случая на COVID - 19, активните са 1535

Галерия