Няма данни за завишени показатели, твърдят от еко инспекцията. Снимка Архив Черноморие-БГ

Няма данни за завишени показатели, твърдят от еко инспекцията. Снимка Архив Черноморие-БГ

Сигнал за остра миризма на пропан-бутан е подаден от жители на комплексите "Меден рудник" и "П.Р.Славейков" на "зеления" телефон на Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите, съобщиха от пресцентъра на еко инспекцията. Миризмата е усетена за времето от 05,20 до 05.45 часа тази сутрин. Миризмата е усетена за кратко, което потвърждават в последващите разговори гражданите, подали сигналите.

Незабавно е поискана информация от оператора "БМФ Порт Бургас" АД,  който е съобщил, че последното претоварване на пропан-бутан е направено на 15 април. Инсталациите в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД са в процес на нормално повишаване на технологичното натоварване след извършения планов капитален ремонт. При получаване на сигналите екип на Единната противоаварийна служба е извършил имисионни измервания,  които не са показали наличие на наднормени концентрации, в т. ч. бензен и сероводород.

Данните от автоматични пунктове за мониторинг в комплекс "Меден рудник", квартал "Долно Езерово" и диференциалната оптична система "OPSIS", част от националаната система за контрол качеството на въздуха, не отчитат превишения на пределнодопустимите концентрации на контролираните замърсители – серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, сероводород, стирен, толуен, ксилен, бензен, обясниха от РИОСВ.