Отличените проекти бяха обявени на специална церемония в Брюксел. Снимки Община Бургас

Отличените проекти бяха обявени на специална церемония в Брюксел. Снимки Община Бургас

Община Бургас спечели една от наградите в инициативата "Нов европейски Бакхус" с проекта си "RELAUNCHTOWIN". Отличените проекти бяха обявени на церемония в Брюксел. 14 избрани проекти ще се възползват от инвестиции в размер на 65 милиона евро по първата покана за представяне на предложения за иновативни действия в рамките на Европейската инициатива за градовете по Политиката на сближаване.

От 61 финалисти, 15 победители с образцови инициативи на Новия европейски Баухаус ще получат парични награди и комуникационна подкрепа, за да продължат да разработват и популяризират своите проекти и концепции.

Българският проект "Приоритизиране на местата и хората, които най-много се нуждаят от тях" на Лаборатория за проектиране на река Дунав – Русе е отличен в категорията "Нови европейски шампиони в областта на образованието".

Българско участие има и сред отличените предложения за иновативни действия на ЕС: в приоритетната област "Регенериране на градски пространства" - "RELAUNCHTOWIN" на Община Бургас.

Проектът "RELAUNCHTOWIN" печели финансиране в инициативата, цели да подобри градската среда и да я направи по-адаптивна по отношение на климатичните промени, да създаде приобщаващо пространство, в което всички граждани да намерят своето място и да модернизира и вдъхне нов живот на урбанизираните площи.

Дейностите по проектното предложение ще се фокусират върху спортна зала "Младост" и целят да я превърнат от стара сграда в модерен център за спорт и здравословен начин на живот, който да приобщава и хора от различни уязвими групи - хора с увреждания, етнически малцинства, мигранти и др. Търси се също така и включването на възрастни хора, които да предадат своите знания за местни традиции, земеделие, занаяти и цялостен начин на живот на по-младите, което да доведе и до по-добра устойчивост на местната култура и традиции.

Срокът за реализация на проекта е 3 г. и 6 месеца, а бюджетът е в размер на 5 634 340 евро, от които 4 507 472 евро са средства на ЕРФФ. Бюджетът на Община Бургас е 3 896 500 евро, като 3 117 200 евро се предоставят от ЕРФФ.

Галерия