Желаещите да разгледат изложбите чакаха още преди да е отворен музея. Снимки Лина Главинова

Желаещите да разгледат изложбите чакаха още преди да е отворен музея. Снимки Лина Главинова

Опашка от желаещи да разгледат съкровищата, изложени в зала "Трезов" на Археологическата експозиция на РИМ - Бургас, се изви в Нощта на музеите. Европейската инициатива се провежда от 2005 година. Традиционно най-голям интерес предизвика тази експозиция. Тази година в зала "Трезор" са показани няколко изложби.

Сред акцентите са - тракийското съкровище от село Кралево, Търговище. То е открито през 1979 година в гроб на висш аристократ, живял през 3-и век преди Христа. След кремация останките му били събрани в позлатен съд - хидрия и погребани в могилата заедно с дарове от злато, сребро, керамика. Цялото съкровище се състои от 47 златни апликации с емайл, начелник, златни плочки с изображения на грифони, медальони  с изображения на Херакъл, обеци, гривни за ръце, украса от сбруя на кон. Използвани са различни златарски техники – изчукване, леене, гранулация и др. Вероятно съкровището е изработено в златарското ателие на древния морски град Месамбрия – днешен Несебър.

Другата изложба е с ювелирни предмети от болярското съкровище, намерено край от село Долище, Варненско. Представеният комплект от женски накити е съставен от две плетени сребърни гривни, масивни сребърни наушници с позлата, сребърна огърлица с касета за бижу от стъклена паста. Те са били изработени в елитните златарски ателиета на България и Византия през XIII и XIV в. в различни златарски техники. Смята се, че накитите са принадлежали на членове на болярски родове от Втората българска държава.

Експозицията е допълнена със сребърни накити от фонда на РИМ-Бургас, които илюстрират тенденциите в украшенията от периода на Средновековието.

В зала "Трезор" са представени и икона от слонова кост, открита при разкопките на крепостта "Русокастро", както и част от най-старото злато открито в некропола на Варна, и коие на маската на Терес.

Експозициите ще останат в Археологическата експозиция през лятото.

Галерия