Поетът Ваньо Вълчев подари рядко издание на грамофонна плоча на група Тоника. Снимки Община Бургас

Поетът Ваньо Вълчев подари рядко издание на грамофонна плоча на група Тоника. Снимки Община Бургас

Първата в страната социална услуга, изцяло предназначена за целодневни грижи за възрастни хора с деменция, социална градина "Грижовник" отваря врати в Бургас на 26-ти февруари, понеделник. Капацитетът й е за 10 потребители. "Услугата е първа за България. Ние самите не очаквахме толкова огромен интерес към нея. Затова още преди да сме стартирали, вече работим по разширяване на капацитета, като ще избираме между няколко места с голям двор и в близост до природата", каза при откриването на услугата кметът на Бургас Димитър Николов. На церемонията присъстваха заместник-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов, поетът Ваньо Вълчев и екипът на Домашен социален патронаж, който ще се грижи за възрастните хора. Водосвет извърши отец Николай..

Доц. Моника Обрейкова – преподавател във Факултета по обществено здраве и здравни грижи към университет "Проф. д-р Асен Златаров", изрази готовност да включи студенти в грижата за потребителите на социалната градина.

Поетът Ваньо Вълчев, който е приятел на услугата Домашен социален патронаж - Бургас, подари рядко издание на грамофонна плоча на група "Тоника".

В социалната градина са предвидени възможности за обедна почивка и сън, пространство за социални контакти под формата на "Социално кафене", индивидуални психологически консултации за потребители и техните близки, рехабилитация, ерготерапия, арттерапия, музикотерапия, разходки на открито с придружител, а при нужда и консултация с лекар, чрез телестанция.

Новата услуга ще осигури целодневен престой на пълнолетни хора на възраст над 50 години с деменция от различна генеза от 08.00 до 17.00 часа. Това ще даде възможност на близките им да продължат да упражняват своята трудова дейност, без притеснения за рисковете, които придружават техните роднини с деменция, както и ще намали настаняването в социални домове, което създава усещането за изоставяне и забрава на хората с възрастова деменция.

Под наблюдението на специалисти и в приятна и дружелюбна атмосфера потребителите ще се ангажират с полезни занимания и ще имат възможност за разширяване на социалните контакти. Грижите за възрастните хора с деменция ще се осъществяват от психолози, рехабилитатор и социален работник и ще помогнат за забавяне развитието на деменцията, включително забавяне влошаването на когнитивните, паметовите, двигателните способности и емоционалното състояние.

Галерия