Не бяха забравени героите участвали във войните. Снимки Черноморие-бг

Не бяха забравени героите участвали във войните. Снимки Черноморие-бг

В Бургас почетоха 6-ти май - Ден на храбростта и българската армия, въпреки пандемията от корона вирус. Традиционните тържества с военни ритуали и освещаване на бойните знамена нямаше, но не бяха забравени героите, които са участвали във войните. Венци по случай празника пред паметника на Военния гарнизонен клуб бяха оставени от името на "Лукойл Нефтохим" АД и от Съюза на офицерите и сержантите от резерва.

През последните години се превърна в традиция бургазлии да палят свещ в параклиса "Свети Георги Победоносец" в Морската градина. Той бе изграден по случай 100-годишнината от Балканската война със средства дарени от физически лица и фирми. А инициатор на градежа бе Константин Гребенаров - тогава областен управител. Той създаде Инициативет комитет за изграждането на параклиса. "Свети Георги Победоносец" бе осветен на 6-ти май 2013 година и е в памет на загиналите от региона 1080 воини, служили в редиците на "24-ти Черноморски пехотен полк" по време на Балканската война.

Днес, навръх 6-ти май, жители на морския град запалиха свещ в параклиса, като спазваха противоепидемичните мерки да влизат вътре с маска и да бъдат на дистанция.

Галерия