Събитието започва днес следобед в 17.00 часа. Снимка Община Бургас

Събитието започва днес следобед в 17.00 часа. Снимка Община Бургас

Ден на ирландска и келтска култура ще се състои в Регионална библиотека "Пейо Яворов" днес, 25-ти юни, от 17.00 часа. Събитието е третата и последна проява по проекта на сдружение "Ценности" - "Създаване на нови културни модели, свързани с келтското наследство на територията на днешна България". По време на събитието председателят на сдружението "Ценности" Сурен Исраилян ще представи древната ирландска и келтска литература, устни традиции, митология и саги.

Мирела Христова - преводач и собственик на издателство "Амат Ах", специализирано в издаването на съвременна ирландска литература, ще разкаже за отражението на историческото литературно наследство на Ирландия в произведенията на съвременните ирландски автори.

Актьорът от драматичен театър "Адриана Будевска" Стоян Памуков ще прочете откъс от ирландска и келтска сага "Децата на Лир".

Организаторите ще отговорят на въпроси на публиката, свързани с келтската култура, митология и традиции.

Проектът "Създаване на нови културни модели, свързани с келтското наследство на територията на днешна България" на сдружение "Ценности" е подкрепен от Община Бургас. Целта му е популяризиране на келтските традиции и култура на територията на България. В него се представят келтски игри, занаяти, песенно, танцово, театрално и музикално изкуство, устни традиции, митологии и саги.