Президентът Румен Радев (на преден план) даде началото на 21-то издание на Българската Коледа от бургаската държавна болница. Снимки Бургас без цензура

Президентът Румен Радев (на преден план) даде началото на 21-то издание на Българската Коледа от бургаската държавна болница. Снимки Бургас без цензура

"Неслучайно избрахме да дадем старта на 21-то издание на инициативата "Българската Коледа" в болница със стогодишна история. Именно оттук нашият призив ще е силен. "Българската Коледа" ни дава вяра, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя ни обединява и е израз на нашата надежда като бъдеще на държавата ни", каза президентът на Република България Румен Радев, с което даде началото на тазгодишното издание на благотворителната кауза, която се провежда под патронажа на държавния глава и е в подкрепа на деца, нуждаещи се от диагностика, лечение и рехабилитация.

Мотото на 21-то издание на инициативата е: "Дари надежда на дете в беда". Акцентът е детската хирургия.

В рамките на 20-то издание на "Българската Коледа" е събрана рекордната сума от 3,5 млн. лева. Със средствата е подпомогната диагностиката и лечението на 586 деца и е закупена апаратура за 26 лечебни заведения в цялата страна.

"Искам да изразя благодарност към ръководството на болницата и Общината за изграждането на детска болница, за чудесния екип, който сформираха. Очаквам държавата да подкрепи тази благородна инициативата. Сигурен съм, че болницата в Бургас ще е първата детска в страната", каза още президентът.

По време на посещението си в УМБАЛ Бургас президентът Румен Радев бе придружен от съпругата си Десислава Радева и от началника на кабинета си Гълъб Донев. Държавният глава бе посрещнат от проф. д-р Владимир Гончев, дм - председател на Съвета на директорите на здравното заведение, от областният управител Пламен Янев и от кмета на Бургас Димитър Николов.

Държавната болница ще празнува своята 145-та годишнина през 2024 година. За първи път в нейната история тя е посетена от президента. През 1934 година стартира специализираната педиатрична помощ като една стая за лечение на деца. 50 години по-късно вече има 3 педиатрични отделения с 165 легла и АГ център. Едно от отделенията на УМБАЛ, които са били подпомагани от "Българската Коледа" е Отделетението по неонатология с завеждащ д-р Стилияна Томова. Тя изказа своято благодарност за подкрепата, която Отделението е получавало от инициативата. Това направи и Пепа Ралчева - директор на Дом за медико-социални грижи "Вяра, Надежда и Любов", който получава апаратура от "Българската Коледа" през 2013, 2016 и 2018 година.

Галерия