Министър Лиляна Павлова взе участие във форума. Снимки Лина Главинова

Министър Лиляна Павлова взе участие във форума. Снимки Лина Главинова

Нужна е превенция на бедствията, за да не случи отново наводнението, което унищожи десетки домове на жители на общините Бургас и Камено. Около това се обединиха участниците във форума "Черно море - европейски перспективи". В конференцията участваха министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова, зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, председателят на Парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Политиката на Община Бургас е, освен отваряне на пространствата със създаване на инфраструктура, подходяща за развитие, транспорт, туризъм и рекреация, да се създава инфраструктура и за пречистване на отпадните води, запазване на биоразнообразието на всички влажни зони, които са около нас.

Участниците във форума се обединиха около идеята в бъдеще всички институции да работят усилено за съхраняването на биоразнообразието, да се повиши контролът на екологичните процеси и да се засили превенция на различните бедствия.

Ивелина Василева подчерта, че Черноморският регион трябва да бъде акцент след основните акценти по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

"Черно море трябва да присъства във всички аспекти, които ни вълнуват - като възможност за развитие на икономическите дейности, подобряване на свързаността между държавите и подобряване на взаимоотношенията между държавите и този регион да получи по-голяма подкрепа от страна на Европа", каза Ивелина Василева.

Министърът на българското председателство Съвета на Европейския съюз заяви, че страната ни ще работи за утвърждаването на стратегическата роля на региона.

"В първите шест месеца като председател на съвета на Европейския съюз приоритет ще бъде именно темата за черноморското сътрудничество и Черно море да бъде важна част от европейския дневен ред, каквато не беше, за съжаление. Но това е темата, на която много ще държим и настояваме", каза министър Павлова.

Галерия