Семейство Кючукови са едно от десетките семейства у нас, които търсят варианта да продължат живота си пандемичната ситуация без наличие на зелен сертификат. Снимки Черноморие-бг

Семейство Кючукови са едно от десетките семейства у нас, които търсят варианта да продължат живота си пандемичната ситуация без наличие на зелен сертификат. Снимки Черноморие-бг

Нова практика е на път да влезе в употреба, след като в страната бе въведено изискването за наличие на зелен сертификат като опция за достъп до закрити обществени места - театри, кина, концерти, заведения за хранени и други. Т.нар. зелен сертификат е в сила от 00.00 часа на 21-ви октомври с гратисен период до 25-ти октомври включително. До тази дата, хората които не могат да го представят при поискване, няма да бъдат глобявани, на тях ще им бъде издавано предписание при проверка от органи на РЗИ и МВР.

Едно от бургаските семейства, в което родителите не притежават зелен сертификат се опитва да продължи живота си, съобразявайки се с мерките и без да ги нарушава. "Чакаме дядо й да дойде, за да влезе с нея да гледат спектакъла. Той е ваксиниран и има зелен сертификат", сподели пред екип на "Черноморие" Деница Кюкукова. Тя е актриса на свободна практика. Възпитала е любовта към театър и изкуството и у дъщеря си, която редовно води на постановките на бургаския Куклен театър. Сега обаче, заради рестрикциите, не може да влезе заедно с нея в салона. За да не лишава детето си от срещата с магията на театъра, Деница прибягва до помощ от страна на баща си, който си е поставил ваксина още преди няколко месеца. Така дядо и внуче влязоха заедно в залата на Кукления театър, за да гледат "Нероден Петко".

Заради изискването за представяне на сертификата в театъра тази събота влязоха едва десетина зрители - деца и родители. Цифрата е в пъти по-малка от капаците на залата, който е за 182 зрители. Хората явно се притесняват от новите мерки или не разполагат със сертификат, за да заведат детето си на театър.

"Ние ще изчакаме отвън да свърши спектакъла. На този етап ще е така. Ще търсим начини да не лишаваме детето ни от театър", сподели Деница Кючукова. Тя и съпругът й не са ваксинирани. "Ние не сме антиваксъри. Имаме всички задължителни ваксини, които се поставят у нас. Но по отношение на ваксините срещу COVID-19 не сме убедени на този етап, че трябва да си ги поставяме. Все още липсва пълна и обективна информация за тях", допълва бургазлийката. "Притеснението ни е, че те не са минали целия етап на изпитания. Вярваме в медицината, но няма година, откакто ги произведоха и не сме сигурни в надеждността им", допълва съпругът на Деница - Александър Кючуков.

Тяхното семейство е едно от многото български семейства, които отлагат да се ваксинират, заради непълната, според тях информация за въздействието и противопоказанията на ваксините. В същото положение са и много техни приятели. И въвеждането на зеления сертификат тепърва ще затрудня работата им. "Трябва да се тествам преди всяко представление. А разходите не са малко. Нашата гилдия е една от засегнатите от случващото се", допълва Деница. Нейният съпруг е инженер и пътува непрекъснато. "Правя си непрекъснато PCR тестове. Понякога хващам последния момент, особено, когато пътувам от континент на континент. Говорил съм с много медици и с лаборанти. Те самите смятат, че трябва да минат поне две години от пускането на ваксината, за да се видят първите резултати. Затова ще се ваксинирам, когато ваксината е сигурна", допълва Александър.

До тогава семейството ще плаща, за да се тества и ще ползва услугите на ваксиниран роднина, за да заведе детето им на театър.

Галерия