Адаман е уникален център за дневни грижи

Адаман е уникален център за дневни грижи

Киноманите в Бургас ще имат възможност да гледат безплатната прожекция на номинирания за европейските награди на публиката "LUX" филм "На борда на "Адаман". Началото е този петък, 29-ти март, от 17.00 часа в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК в рамките на Международния "София филм фест на брега", който ще бъде закрит същата вечер. 

"На борда на "Адаман" - Франция-Япония, 2023 г., 109 мин, документален, режисьор: Никола Филибер. "Адаман" е уникален център за дневни грижи. Намира се на плаваща конструкция по река Сена в сърцето на Париж и посреща възрастни хора, страдащи от психични разстройства. Полаганите грижи помагат на пациентите да се ориентират във времето и пространството, да се възстановят или поддържат духа си. Екипът, който ръководи центъра, се стреми да се противопоставя, доколкото е възможно, на деградацията и дехуманизацията на психиатрията.

Филмът е отличен на "Берлинале’23" - "Златна мечка" за най-добър документален филм, "Европейски филмови награди’23" - номинация за европейски документален филм.