Изложбата е в памет на Ненко Токмакчиев

Изложбата е в памет на Ненко Токмакчиев

Изложба акварел в памет на Ненко Токмакчиев ще събере майстори на този стил в изборазителното изкуство в Бургас. Тя се организира за първи път в рамките на проект на художествена галерия "Петко Задгорски". Той спечели финансиране от Община Бургас по Правилника за условията, реда и критериите за предоставяне на финансови средства за съфинансиране на културни проекти на територията на Община Бургас.

"Ще поканим за участие всички художници акварелисти от Бургас, Сливен, Хасково, Ямбол. След средата на юли ще събираме творбите на участниците", каза пред "Черноморие" директорът на галерията "Петко Задгорски". Авторите ще могат интерпретират различни сюжети и теми с помощта на акварелната техника в чистия и вид (без колаж, смесена техника и дигитални медии).

По време на изложбата, в определени дни от седмицата, посетителите ще имат възможност да се запознаят на живо с техниката акварел. В Работилница за деца във възрастова граница от 5 до 12 години, ще изработят, под напътствията на професионалисти, свой акварелен шедьовър, подпомаган от техниката колаж. Изработените творби - картички, на тема: "Слънчево лято в Бургас" ще бъдат експонирани в залата с изложбата, на стативи в пространството.

Целта на тази изложба, която ще бъде открита в началото на юли, е да се разпространи и популяризира техниката акварел, както и да се проследи развитието и в наше време сред поколения на творци от различна възраст.