В Бургас ще направят опит да поставят рекорд на най-дългото хоро. То ще бъде поведено от Гриша Костов от фолклорен клуб "Лазур". Началото ще бъде дадено на 17-ти юни, събота, в 16.00 часа от площад "Тройката". Хорото ще тръгне по улица "Александровска", ще стигне до площад "Атанас Сиреков" (пред сградата на Общината), след което ще завие обратно по "Александровска", за да стигне до площад "Св. св. Кирил и Методий", където в 17:00 часа ще бъде официалното откриване на осмото издание на "Хоро край лазурния бряг". В него традиционно ще се включат любителски школи и клубове, обединили интересите си с български фолклор.

Фестивалът няма конкурсен характер и е без такса участие. Събитието всяка година се превръща в истински фолклорен празник и впечатлява жителите на града и туристите от различни държави. Очакват се над 650 участници от 25 клуба.

Проявата е част от Уикенд на хорото, който се организира от Община Бургас. В програмата му е включена и инициативата "Неделно хорище", която ще се проведе на 18-ти юни, неделя, от 19.30 часа на балюстрадата до културен център "Морско казино". Тя се организира Общината съвместно с професионален танцов ансамбъл "Странджа".