Украинцета изрисуваха гълъб и го оцветиха в цветовете на знамето на своята родина - жълто и синьо. Снимки Авторът

Украинцета изрисуваха гълъб и го оцветиха в цветовете на знамето на своята родина - жълто и синьо. Снимки Авторът

С песни и молитвата "Отче наш" украинците, които живеят в Бургас, отбелязаха една година от началото на войната в тяхната родина. Точна преди 12 месеца на 24-ти февруари Русия започна "военна операция" в Украйна. За броени дни хиляди украинци от районите, които станаха арена на военни действия, напуснаха страната си. Една не малка част от тях дойдоха в България, в частност в Бургас и по Южното Черноморие. Година по-късно малко над 100 украинци, които живеят в морския град, се събраха да отбележат 1 година от началото на военния конфликт. Те бяха подкрепени от бургазлии, някои от които развяха украинското знаме в знак на съпричастност със съдбата на украинския народ.

Най-малките изрисуваха птицата на мира и я оцветиха с жълти и сини тебешири, цветовете на украинското знаме. По крилете на гълъба възрастните поставиха свещи, които запалиха в памет на загиналите във войната. Някои бяха донесли обувки, които през последните месеци се превърнаха в един от символите на случващото се в Украйна и знак за всеки загубен живот.

Свещи осветиха и изрисуваната с тебешир карта на Украйна върху плочите на площада пред сградата на Общината. Песни, плакати и молитва белязаха събитието, с което бе отбелязана първата година от войната.

Такива събития под наслод "Не на руzкия терор в Украйна" се провеждат тази вечер в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе, Става Загора. В Бургас то се организира от Мария Матева от инициативата "Правосъдие за всеки".

Галерия