Плазмата се транспортира с линейка на бургаската Спешна помощ от София. Снимка Черноморие-бг

Плазмата се транспортира с линейка на бургаската Спешна помощ от София. Снимка Черноморие-бг

Само трима болни от COVID са лекувани с рековалесцентна плазма в бургаската УМБАЛ досега, научи "Черноморие". Причината е, че процесът за заявка и доставката й е много дълъг. Плазмата може да бъде дарена от хора, които вече са преболедували корона вирусната инфекция и имат нужните за това антитела.

Засега плазма се дарява в Национален център по трансфузионна хематология и във Военномедицинска акамедия в София. За да стигне до пациента, който се нуждае от лечение обаче, плазмата изминава дълъг път. "Близките на болния трябва да осигурят двама дарители, които вече са преболедували от COVID без значение от коя кръвна група са", казаха за "Черноморие" от бургаската УМБАЛ. След като дарителите отидат в София и им бъдат направени нужните изследвания, които да потвърдят, че те отговарят на условия, могат да дарят плазма. Едва тогава лекуващият лекар от Бургас прави заявка за плазма и след като има налична от съответната кръвна група се изпраща линейка до София, за да я транспортира.

"Има желаещи, които се преболедували корона вируса и искат да дарят плазма, но не всички отговарят на условията. Затова и процедурага е дълга", уточниха от бургаското здравно заведение.

От началото на седмицата вече събират плазма от преболедували и в Кръвния център във Варна. Тепърва обаче ще започнат да я обработват и чак след това да я предоставят за лечение на пациенти. Очаква се до началото на декември това да може да се прави и в центъра в Стара Загора, което ще улесни значително болниците в Бургас. От години Регионалния център по трансфузионна хематология в Стара Загора снабдява бургаската УМБАЛ с плазма и кръв за лечение на нуждаещи се. Тук само желаещите даряват кръв, която се изпраща за обработване в Стара Загора и вече готова се връща обратно, за да бъде използвана.