Отец Стелиян подари на децата албум по православна живопис Българските светии

Отец Стелиян подари на децата албум по православна живопис Българските светии

В Бургас съставиха първите класове само с украинчета. 50 деца, които заедно с родителите са избягали от войната в родината си и живеят в Бургас, тръгнаха на училище в СУ "Петко Росен" в комплекс "Меден рудник". Децата са разпределени в класове от първи до четвърти включително. Зад пилотния проект стои сдружение "Бургас Украйна". Той се реализира с подкрепата на Община Бургас. Това е четвъртият такъв проект в Европа след Швеция, Франция и Германия. Целта му е украинските деца да тръгнат на училище, в което се преподава по украинската учебна програма. Обучението се извършва на украински от украински преподаватели. Успоредно с това децата изучават и български език, който им преподават български учители, за да могат да се адаптират по-бързо към средата, в която живеят.

От сдружението очакват броя на децата да се увеличи, той като техни сънародници планират да се преместят в Бургас от различни държави в Европа. Причината е, че България е православна страна, а украинците са православни и вярващи, и тук могат да ходят на църква, нещо от което са лишени в западните държави, които са католически или протестантски. Другата причина е, че в разкритото частно украинско училище в СУ "Петко Росен" обучението се извършва на украински език.

Миналата година, след началото на войната и по изискване на Министерството на образованието в Украйна, децата и учениците, които напуснаха родината си продължиха обучението си дистанционно чрез онлайн платформа. От регистрираното през октомври 2022 година в Бургас сдружение "Бургас Украйна" искат да върнат децата в класните стаи, където се случва нормалния учебен процес. Покровителка на сдружението е света Димитра Киевска Доростолска.

На откриването на учебната година в СУ "Петко Росен" присъства и кметът на Бургас Димитър Николов, децата бяха благословени от свещеник Стелиян Кунев от храм "Света Богородица". Той им подари албума по православна живопис "Българските светии".

Галерия