През 2020 година Светия кръст бе спасен от 22-годишният бургазлия Яким Георгиев. Снимка Архив Черноморие-бг

През 2020 година Светия кръст бе спасен от 22-годишният бургазлия Яким Георгиев. Снимка Архив Черноморие-бг

В Бургас ще хвърлят кръста на Богоявление - 6-ти януари. На тази дата Православната църква почита кръщенето на Иисус Христос в река Йордан. Празникът ще започне с отслужване на тържествена света литургия в бургаските храмове. След това, пред катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий", ще бъдат осветени бойните знамена и ще бъде извършен водосвет за здравето на войниците от Бургаския гарнизон.

Заради пандемията традиционното литийно шествие, което тръгва от "Св. св. Кирил и Методий", преминава през пешеходните улици "Александровска" и "Алеко Богориди" и стига до Моста, няма да се състои тази година.

Ще бъде спазена обаче традицията за хвърляне на кръста в морето. Тази година заради сложната епидемиологична обстановка ритуалът ще бъде изпълнен без да бъдат допускани граждани, освен участниците в спасяванета на кръста. Целта е да не се получи струпване на хора.

Записването на участниците ще бъде на 6-ти януари от 10.00 до 11.45 часа на пред Моста, където ще бъде извършен и задължителният медицински преглед. Самите участници също ще трябва да спазват противоепидемични мерки.

Всички събития ще се предават на живо във фейсбук страницата на Община Бургас.

На 6-ти януари се отбелязват и 173 години от рождението на поета - революционер Христо Ботев. През целия ден граждани ще могат да поставят цветя и да се отдава почит пред бюст-паметника му в Морската градина на Бургас.