Проверките ще се извършват през цялата учебна година. Снимката е илюстративна

Проверките ще се извършват през цялата учебна година. Снимката е илюстративна

В Бургас започват проверки за продажба на цигари и алкохол на непълнолетни, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР в морския град. Искането за съдействие от органите на реда бе взето в средата на септември месец на работна среща между представители на училищните настоятелства и обществени съвети на учебни заведения, разположени на територията на Бургаска област. На срещата, като основен проблем бе изведено масовото тютюнопушене от ученици в района или около учебните заведения. След широко обсъждане от страна на участниците в срещата бе взето решение за търсене на съдействие от страна на ОДМВР - Бургас за осъществяване на контрол и налагане на санкции по отношение тютюнопушенето на лица под 18 години.

В тази връзка в ход са съвместни проверки на служители от отдел "Икономическа полиция" към ОДМВР - Бургас и служители от РЗИ – Бургас по търговски обекти, осъществяващи продажба на тютюн, тютюневи изделия и техните производни на деца. Предстои стартирането на широка информационна кампания, насочена към родителите на подрастващите, като същите ще бъдат уведомявани за разпоредбите на Закон за закрила на детето и др. нормативни документи, касаещи здравето на учащите се. В кампанията ще се включат и педагогическите колективи на училищата, в чийто интерес е ограничаване на тютюнопушенето сред учениците.

Контрол за спазване на законовите изисквания, както и по установяване на нарушенията, ще се упражнява от полицейските служители от районните управления, които първоначално ще осъществяват предупредителна дейност, следвана от санкционираща такава.

Предвидено е на всяка училищна ограда да бъде поставена указателна табела за забрана на употребата от деца на алкохолни напитки, тютюневи и свързани с тях изделия, изделия за пушене, различни от тютюневите изделия и диазотен оксид (т. нар. райски газ). Важно е, да се отбележи, че не се касае за единична кампанийна инициатива, а за широкомащабна полицейска дейност, която ще продължи до края на учебната 2024 година.