Тези дървета са засадени преди няколко години по улица "Александър Батемберг". Снимка Община Бургас

Тези дървета са засадени преди няколко години по улица "Александър Батемберг". Снимка Община Бургас

Тази пролет Община Бургас ще засади 200 дървета по улиците "Демокрация", "Кирил и Методий", "Юрий Венелин" и "Климент Охридски". По тях напредва или скоро ще започне ремонт с полагане на нов асфалт и изграждане на нови тротоари. Новата растителност там ще е от видове с плитка коренова система, подходящи за градска среда.

Община Бургас продължава да изпълнява и програмата "Засади дърво". Тя стартира през ноември 2019 г. по инициатива на кмета Димитър Николов. Нейната цел е да обедини усилията на местната власт с тези на всеки отделен гражданин, за да направим града още по-зелен, но това да се случва по правилния начин, с подходящи видове растителност и на разрешени места, където няма уязвима подземна инфраструктура. От старта на програмата в Бургас са засадени близо 2000 млади дръвчета. Радостното е, че около 300 от тях бяха осигурени от фирми, обществени организации, училища и отделни граждани. Браво на тях и им благодарим!

Община Бургас припомня, че на активни съседи, които поискат да засадят едно или няколко дървета в междублоково пространство, тя ще помогне с удоволствие. За целта можете да се обадете на телефонен номер 056 837 612 – ландшафтен архитект Елена Овчарова. Понеже работата на общинските зелени специалисти е на открито през голяма част от деня, ако не успявате да се свържете по телефона, пишете на следния мейл: [email protected].

Където има желаещи да се включат със собствени сили граждани, Общината ще провери собствеността на терена, ще избере подходящите места и видове, ще достави на място фиданки и ще изкопае гнезда. Когато по този начин засадите нещо ваше до сградата, която обитавате, хубаво е в горещ летен ден да полеете растението с литър вода, да демонстрирате грижата на стопанин.