Едно от най-старите кафенета в Бургас затвори заради декемврийската сметка за ток. Снимка Авторът

Едно от най-старите кафенета в Бургас затвори заради декемврийската сметка за ток. Снимка Авторът

В Бургас емблематични за града заведения затвориха заради високите сметки за ток за декември и изискването за зелен сертификат. Няколко от най-старите кафенета и ресторанти в морския град, които са част от новата история след 1990 година не работят. Част от тях затвориха още през декември, след като бе въведено изискването за предоставяне на зелен сертификат от страна на посетителите и за изискването персонала да бъде ваксиниран, преболедувал или да се тества на всеки 48 часа. Противоепидемичните мерки се оказаха непосилни дори за някои от най-старите ресторанти, които хлопнаха врати след близо три десетилетия работа. На прозореца на един от тях пише, че работи само при предварителни заявки за частни партита и тържества.

Въвеждането на изискването за зелен сертификат се отрази сериозно на ресторантьорския бизнес. Най-сериозно пострадаха кафенетата, в които се сервират основни топли напитки и безалкохолни. Въпреки трудностите те продължиха да работят. Няколко кафенета обаче едно по едно затвориха тези дни, след като собствениците им получиха сметките си за ток за декември, които се оказват непосилни за мнозина. И те предпочитат да затворят вместо да трупат загуби и задължения. На входната врата на едно от най-старите кафенета в центъра на Бургас собственикът е залепил две табели. На едната пише "Затворено", а отдолу е фактурата му за ток за декември, която е почти 1 000 лева.

Проблемът с тока за фирмите и небитовите абонати е от есента. Но той екскалира през януари, когато дойдоха сметките за декември, а те се оказаха два или три пъти по-високи в сравнение с декември 2020 година.

Още през декември доставчиците на ток промениха цената на 1 кВтч. Собственици на магазини, наематели на офиси получиха фактури с три пъти по-висока цена на киловат спрямо ноември. Във фактурата за декември цената вече е 0.60 лева за 1 кВтч.

Община Средец с 50 000 лв. сметка за ток, обмислят режим

Въпреки че правителството още през декември обяви, че са планирани 450 млн. лева до края на март на 2022 година за компенсация на бизнеса, заради високите сметки за ток, до този момент средства не са изплатени. Единствената компенсация е платена през декември за предходния месец. Очакванията са новата компенсация да бъде платена до средата на февруари. Не е ясно обаче, колко от собствениците в ресторантьорския бизнес или заетите в търговията ще издържат на високите цени за ток и ще продължат да работят.

С 450 млн. лв. компенсират бизнеса заради високите цени на тока