Да бъдем дисциплинирани, призова кметът на Бургас Димитър Николов (вляво). Снимка Лина Главинова

Да бъдем дисциплинирани, призова кметът на Бургас Димитър Николов (вляво). Снимка Лина Главинова

В Бургас звънят на телефон 112 и казват ключовата дума - корона вирус. Диспечерите ще препращат всеки, който се е обадил на националния телефон от морския град и е казал кода към хора, които са здравно компетентни. Те ще консултират всички, които търсят съдействие при разпознаване на симптомите, които имат. Екипът от специалисти вече се сформира. Това стана ясно от заседание на Общинския кризисен щаб.

70 души, които са се върнали наскоро от Италия са под домашна карантина. Няма нито един жител на града, който да е заболял от корона вирус. "Получаваме информация от Граничните служби за всеки влязат в страната. Призовавам всички да бъдем дисциплинирани и отговорни. Да се избягат събиранията по заведения, както и семейните тържества. Бургас се е справял с много предизвикателства, ще се справим и с това", каза кметът на Бургас Димитър Николов.

"Моля ви, спазвайте инструкциите на здравните специалисти. Не се доверявайте на информация, различна от тази, която предоставят официалните власти. Ограничете контактите. Въздържайте се от ръкостискания. Мийте си ръцете редовно или ги обработвайте с антибактериални препарати. Всичко, което можем да направим като местна власт, ще бъде изпълнено. Но то няма да е достатъчно, ако не получим вашата подкрепа. Заедно можем да направим така, че възрастните хора, които са най-уязвими, да бъдат сред нас още дълги години", допълни кметът на Бургас.

Народното събрание одобри днес предложението на Министерския съвет за въвеждане на извънредно положение в страната заради разпространението на заразата от новия корона вирус COVID-19. Предложението беше прието с 201 гласа"за" без "против" и "въздържали се". Извънредното положение е в сила от днес, 13-ти март, и ще продължи един месец.

Първите случаи на заболели са от 8-ми март и бяха установени в Габрово и Плевен. Броят на хората с положителна проба вече е 23.