Изложбата е подредена във фойаето на гимназията. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Изложбата е подредена във фойаето на гимназията. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

В бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" подредиха изложба, посветена на Международния възпоменателен ден на Холокоста. На 27-ми януари 1945 г. оцелелите в концлагера Аушвиц са освободени. Това става, след окончателната победа на Съюзническите войски над Хитлер и влизането на Червената армия в лагера. Аушвиц остава символ на нацисткия геноцид, защото в него са депортирани няколко милиона души от цяла Европа и загиват над един милион от тях.

През 2005 година датата е обявена от ООН за Международен възпоменателен ден на Холокоста.

Учениците от клуб "Гражданско образование" в ПГТ подредиха изложба, посветена на този, тъжен и трагичен момент от човешката история, на този акт на нехуманно и нечовешко отношение, което хора, проявяват към други хора.  Изложбата Аушвиц – място на земята, се основава на материали от албума "Аушвиц", който е единственият известен фотографски документ, документиращ пристигането на транспорт с депортирани евреи в концентрационния лагер Биркенау. Снимките на албума, намерени в служебните помещения след освобождаването на концентрационния лагер, записват всички етапи от процеса на унищожаване на затворниците - пристигането на транспорт до лагера с унгарски евреи, депортирани от Закарпатието, подбора и регистрацията на затворниците, чакането край газовите камери. В съпътстващия текст са включени фрагменти и откъси от свидетелствата на бивши лагеристи.

Сътрудничеството на гимназията с "Яд Вашем" – мемориален комплекс за изучаване на Холокоста в Израел, Йерусалим, който изпрати паната, направи тази изложба възможна.

Галерия