Премиерата на балета Жизел е на 24-ти април в Държавна опера Бургас

Премиерата на балета Жизел е на 24-ти април в Държавна опера Бургас

Дългоочакваната премиера на балетния шедьовър "Жизел" по музика на Адолф Адам ще зарадва почитателите на изящното балетно изкуство на 24-ти април, събота, от 19.00 часа, в залата на Бургаската опера. Премиерата бе отложена с една година, заради обявеното през март 2020 г. извънредно положение, заради корона вируса.

Либретото на балета в две действия "Жизел" е на Теофил Готие и Верноа дьо Сен Жорж, хореографията – на Жан Корали, Жул Перо и Мариус Петипа (редакция – Леонид Лавровски). Постановката и режисурата са на Галина Калчева, която е и репетитор на балетния състав. Художник на декора е известният български майстор на четката Иван Токаджиев, Анна-Мария Токаджиева е художник на изящните костюми, помощник режисьор на постановката е Петър Тихолов.

Редом до персонажа на нежната невинна девойка Жизел, в която се превъплъщава младата, красива, талантлива и отговорна към изграждането на образа и изработването на техническите детайли примабалерина на Бургаската опера Иванина Иванова - дебют, оживяват и тези на: Алберт, принц, преоблечен като обикновен селски момък – в изпълнение на премиер-балетиста Емил Йорданов, в ролята на Мирта, кралица на вилисите – Адриана-Мария Манасиева - дебют, Полина Иванова - дебют. Вилисите са приказни същества, инспирирани от славянската митология – духове на девойки, които са напуснали земния живот, преди да се задомят.  Младите нетленни създания не са намирали покой в гроба, тъй като приживе не са задоволили желанието си да танцуват. Затова те излизат среднощ от гробовете си, събират се на групи край големите пътища и причакват случайни минувачи, увличат ги в непрестанни танци, докато паднат мъртви от изтощение. Като лесничея Ханс, влюбен в Жизел, но без красивата девойка да споделя чувствата му, в постановката дебютира Теодор Цаков. В мащабния премиерен спектакъл участват и солисти и ансамбъл към балетния състав на Държавна опера – Бургас, всеки от тях – неотменна част от цялостната феерия на романтичното произведение.

"Жизел" е най-романтичният балет от шедьоврите на класическото наследство. Създаден е от изключителните майстори Жул Перо, Жак Корали и по-късно – Мариус Петипа. Спектакълът е бисер за всяка балетна трупа. Премиерата на "Жизел" на балетната трупа на Държавна опера – Бургас се посвещава на всички артисти, които в днешно време е много трудно да поддържат формата си.

"В спектакъла участват солисти и ансамбъл на Бургаската опера, ученици от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", деца от детски балетен театър "Капка" и танцьори от Фолклорен ансамбъл "Странджа", споделя с вълнение за дългоочакваната премиера Галина Калчева, постановчик и режисьор на "Жизел".

Билети за премиерата на "Жизел" можете да намерите на касата на Операта, на каса "Часовника".