Платът за костюмите за операта Жизел ще станат маски. Снимки Община Бургас

Платът за костюмите за операта Жизел ще станат маски. Снимки Община Бургас

В бургаската Държавна опера шият маски вместо костюми за обявената преди дни премиера на балета "Жизел", която беше планирана за 5-ти април. Гардеробиерките и служителите на Операта започнаха от днес да шият предпазни маски. Те ще бъдат предоставяни напълно безвъзмездно на общинските екипи за доставка на храна на възрастни хора и на хора, които са под карантина.

"Служителите на Операта ще могат да шият по 200 бройки маски на ден и така докато им свърши платът, с който разполагат", каза директорът на Държавна опера - Бургас Александър Текелиев.

В сградата се допускат ограничен брой хора, предимно служителите, които също са със защитни костюми и маски. В Операта се спазват и всички останали превантивни мерки като редовно дезинфектиране на помещенията, използване на платчета, напоени с дезинфектант и носене на калцуни.

Трупата на Операта е пусната в платен отпуск от миналия четвъртък, ден преди да бъде официално обявено извънредното положение в страната, което е в сила до 13-ти април. На работа са служителите от администрацията.

Галерия