Валидирането става лесно с няколко стъпки, които кандидатът трябва да следва

Валидирането става лесно с няколко стъпки, които кандидатът трябва да следва

В бургаската Професионална гимназия по електротехника и електрониха "Константин Фотинов" валидират знания и умения  с документ. Валидирането става по професиите, които се изучават там. Всеки, който има нужда от документ за съответната професия, но не го притежава, може да поправи този пропуск. Валидирането дава възможности на хората да запазят работата си, защото вече притежават документа и/или да започнат работа или да бъдат преназначени, защото вече притежават документа, който показва, че имат знания и умения по дадената професия.

За валидиране на документа можат да кандидатстват всички, които имат навършени 16 години и завършено образование. Заплаща се еднократна такса, в зависимост от степента на професионална квалификация и професията.

В Бургаската ПГЕЕ "Константин Фотинов" може да се валидират следните професии:

- професия "Електромонтьор", специалност "Електрически инсталаци", код 5220210 - II-ра степен на професионална квалификация;

- професия "Електротехник", специалност "Електрически инсталации", код 5220109 - III-та степен на професионална квалификация;

- професия "Електромонтьор", специалност "Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника", код 5220209 - II-ра степен на професионална квалификация;

- професия "Електротехник", специалност "Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника", код 5220108 - III-та степен на професионална квалификация;

- професия "Техник на енергийни съоръжения и инсталации", специалност "Възобновяеми енергийни източници", код 5220308-  III-та степен на професионална квалификация.

Желаещите да кандидатстват трябва да следват няколко стъпки:

- да подадат на място в гимназията заявление по образец, съгласно НАРЕДБА № 2 от 13.11.2014 г. за условията и реда за валидиране на професионални знания, умения и компетентности.

- да представят копия на притежавани документи заедно с оригиналите за сверяване -  трудова книжка или препис-извлечение от трудовата книжка, служебна книжка, осигурителна книжка, документ за образователно равнище, атестации, референции, свидетелства и удостоверения от предишни професионални обучения, артефакти, снимки на артефакти и др.

- да сключат договор с институцията за провеждане на процедурата по валидиране и да заплатят такса за нея.

При необходимост кандидатът се явява на тест - теоретико-практическо изпитване, с което му се признават подкомпетенциите от ДОС, които не си били признати на база представените от него доказателствени документи. Кандидатът задължително трябва да премине успешно това изпитване, за да получи право да се яви на финалните изпити по теория и практика на професията/частта от професията.

Кандидатът се явява на държавни квалификационни изпити по теория и практика на професията. Такива изпити се провеждат три пъти в годината.

Успешно издържалите изпитите кандидати получават удостоверение или свидетелство за професионална квалификация, доказващи неговите знания, умения и компетентности.

Издаденият документ е равностоен на документа, който получават завършилите професионална гимназия. Издаденият документ дава право на получилия го да се яви на изпит за правоспособност пред други съотносими институции и/или да бъде вписан в браншовия регистър.