Изложбата е подредена в гимназията. Снимки ПГТ Асен Златаров

Изложбата е подредена в гимназията. Снимки ПГТ Асен Златаров

Изложба посветена на 27-ми януари Международен ден в памет на жертвите от холокоста бе открита в бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров".

След нападението на нацистка Германия срещу  Съветския съюз  на 22 юни 1941 г. в окупираните територии започват масови екзекуции на евреи. До началото на 1943 г. повечето от евреите в Западна  Украйна  и Западна  Беларус  са унищожени, а 80 процента от евреите в  Литва  са убити до края на 1941 г. Около 150 000 румънски евреи стават жертви на румънци и германци в първите месеци на нахлуването им в СССР. През януари 1942 г.  в берлинското предградие Ванзее  е свикана конференция с цел разпределяне на задълженията и координационни функции между различните отдели на германския апарат, участващи в унищожаването на евреите.

Десетки хиляди неевреи рискуват живота си и много от тях са убити, защото се опитват да спасят евреите от смъртта. Заплахата от жестоко наказание, произтичаща от германците, враждебността на околната среда, не повлияват на решението им да помогнат на нещастните. Тези хора отглеждат еврейски деца като свои, укриват и изхранват цели еврейски семейства в домовете си и им помогнат да се преместят в неутрални страни.

Много евреи, спасяват други евреи с риск за живота си - роднини, близки и напълно непознати. Многократно, имайки възможност да избягат, те остават при обречените на смърт, за да се грижат за тях. В условията на глад, епидемии и смърт, в гета, лагери и тайни убежища евреите проявяват сила и човечност, помагайки си един на друг, грижейки се за близките и подкрепяйки слабите. Евреите се опитват да останат евреи, помнят корените си, продължават да пазят религиозните си традиции.

На 27 януари 1945 г. оцелелите в концлагера Аушвиц /или Освиенцим / са освободени. Това става, след окончателната победа на Съюзническите войски над Хитлер и влизането на Червената армия в лагера. Аушвиц остава символ на нацисткия геноцид. В Аушвиц са депортирани няколко милиона души от цяла Европа. Общо в лагерите загиват милиони, като с точност цифрите трудно могат да бъдат изчислени. Унищожено е почти цялото еврейско население на Европа, около 6 млн. души. Известно е, че в нацистките лагери на смъртта, освен евреи и военнопленници, загиват критици на Хитлер, хуманисти, комунисти, демократи и всякакви политически опоненти на нацистите.

През 2005 г. ООН обявява датата, за Международен възпоменателен ден на Холокоста. Създаден на територията на окупирана Полша, този концлагер се превръща в символ на местата за осъществяване на хитлеровото окончателно „решение“ на „еврейският въпрос“.

В ПГТ "Проф .д-р Асен Златаров", бе открита изложба посветена на този, тъжен и трагичен момент от човешката история, на този акт на нехуманно и нечовешко отношение, което хора, проявяват към други хора. Яд Вашем - Мемориален комплекс за изучаване на Холокоста в Израел, Йерусалим изпрати паната на гимназията и така направи изложбата възможна.

Това се случи веднъж, значи, може да се случи втори път. Това е основното, което искаме да кажем". Примо Леви.

Галерия