Отец Велик (вляво) и отец Стелиян (в средата) поставиха плащаницата върху масата в средата на храм Света Богородица. Снимки Авторът

Отец Велик (вляво) и отец Стелиян (в средата) поставиха плащаницата върху масата в средата на храм Света Богородица. Снимки Авторът

В бургаските храмове стотици миряни минават под плащаницата на днешния Разпети петък - най-тъжнитя ден от Страстната седмица. В петък сутринта по време на службата плащаницата се изнася тържествено от олтара. В средата на храма, където се издига "гробът" на Иисус Христос, украсен с цветя, на престола се поставя плащаницата - платът, с който е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Тя представлява плат с голямо иконописно или везано с разноцветни конци изображение на Тялото на Иисус Христос. Върху плащаницата се поставят евангелието, кръстът и цветя.

На днешния Разпети петък в храм "Света Богородица" плащаницата бе изнесена от олтара от отец Велик и отец Стелиян. В ритуала участва и отец Радослав. Под звуците на църковните песнопения плащаницата бе поставена върху масата, която символизира гроба на Иисус Христос, а върху нея бяха поставени евагнелието и кръста. Дълга опашка от миряни се изви пред плащаницата, за да й се поклонят, да я целунат, да целунат евангелието и кръста и след това да минат под нея. Едва след това биват помазани по челото.

През целия ден храмовете ще са пълни с православни християни, които ще чакат, за д аминат под плащаницата. Тя ще бъде внесена отново в олтгара след пасхалната полунощница.

Галерия