Инициативата бе въведена миналата година и се радваше на интерес. Снимка РИМ Бургас

Инициативата бе въведена миналата година и се радваше на интерес. Снимка РИМ Бургас

И това лято всеки посетител на Археологическата експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас, заплатил входен билет, ще може да изпие чаша вино сред витрините с древни артефакти. Дегустацията на продукцията на местни винарски изби, е безплатна. Инициативата бе въведена през  миналия летен сезон по идея на директора на РИМ в морския град д-р Милен Николов.

Ревностните почитатели на археологията ще имат възможност да си закупят оригинален подарък – авторски реплики на чаши за вино от Древна Гърция, Рим и Средните векове, изработени от реставратора на музея Иван Арабаджиев. Сувенирите, предлагани в Археологическата експозиция на булевард "Алеко Богориди" №21, съчетават функционалност с естетика, а висококачественият материал е достатъчно здрав и подходящ както за всекидневна употреба, така и за елегантна декорация на всеки интериор.

За модел са използвани оригинални образци от древногръцката, римската и средновековната епохи, открити по време на разкопки от бургаските археолози. Всяка една чаша е произведение на изкуството – тя е ръчно изработена, източена на грънчарско колело, ангобирана, гравирана и изпечена два пъти. Използвани са различни техники, включително и сграфито.