Приемът на документи за новите специалности започва от днес, 8-ми юни. Снимка Архив Черноморие-бг

Приемът на документи за новите специалности започва от днес, 8-ми юни. Снимка Архив Черноморие-бг

С модерни и атрактивни специалности с гарантирано професионално бъдеще ще стартира новата учебна година в държавния университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас. За да отговорят на търсенето на пазара на труда, екипите на най-голямото висше училище в Югоизточна България са разработили програми за обучение на бакалаври в три направления със сериозна реализация в следващите години.

Сред най-търсените професии в следващите години се очертава да бъде тази на лекарските асистенти. От есента на тази 2020 г университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас започва да обучава първия випуск лекарски асистенти във Факултета по обществено здраве и здравни грижи с 4-годишен курс на обучение.

За специалността "Лекарски асистент" ще могат да кандидатстват всички, завършили средно образование. На този етап обучението ще бъде само редовно в 8 семестъра, като последните два ще преминат като преддипломен стаж. В рамките на обучението студентите ще получат задълбочени знания в областта на биологията, медицината, здравните грижи, социалните и педагогически науки, както и на съвременни диагностични методи на изследване здравословното състояние на човека.

Завършилите ще могат да извършват самостоятелно или в екип, под ръководството на лекар, квалифицирана и компетентна медицинска помощ при диагностиката, лечението, рехабилитацията и профилактиката на различните заболявания. Те ще притежават компетентност за провеждане на  превантивна дейност, свързана със социално значимите заболявания, както и - промоция на здравето. Ще могат да работят във всички медицински заведения, специализирани училища, медико-физкултурни диспансери и спортни зали. Обучението на завършилите тази специалност ще може да се надгражда с магистърски програми в направление "Здравни грижи", "Обществено здраве" и "Социални дейности" и образователна и научна степен "доктор".

Друга модерна специалност, която стартира от септември е "Медицинска електроника". Проучване на пазара показва, че има сериозен дефицит на квалифицирани специалисти в тази област, което прави сигурна реализацията на студентите, завършили 4-годишното обучение квалификация "Инженер по медицинска електроника". Основната цел на програмата е да с бъдат подготвени квалифицирани специалисти в областта на медицинската електроника и свързаните с нея области - електроника, компютърни и информационни технологии. Завършилите специалността могат да намерят професионална реализация като конструктори, тест инженери, системни инженери, инженери по поддръжка и ремонт на медицинска електронна техника и системи за образна диагностика, търговски представители на фирми за медицинска техника.

Недостигът на инженер-химици в предприятията от химическата промишленост определя и изборът на ръководството на най-големия технически университет в Югоизточна България да разработи учебна програма за обучение на специалисти в новата специалност "Химични технологии".

Подготовката ще включва познания в областта на неорганичните и органичните химични технологии. Завършилите бакалавърската програма ще могат да намерят професионална реализация в производствено-технологически и проектно-конструкторски звена и лаборатории, в заводите за производство на минерални киселини, торове и индустриални газове; в стъкларските, керамичните и циментовите заводи, както и във водоподготвителни и водопречиствателните станции в промишлеността, селското стопанство и в бита. Интерес към наемането на такива кадри имат традиционно компаниите, занимаващи се с добиване, транспор, съхранение и преработване на нефт и газ, както и в пластмасовата и полимерната индустрия.

Приемът на документи за кандидатстване за всички специалности в университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас стартира днес, 8-ми юни, онлайн и в Учебно-информационния център – студентско общежитие, бл. No1, партер.