Трябва да се засили контролът и кампанията по ваксинация на населението, заяви доц. д-р Ангел Кунчев. Снимки Черноморие-бг

Трябва да се засили контролът и кампанията по ваксинация на населението, заяви доц. д-р Ангел Кунчев. Снимки Черноморие-бг

Област Бургас е в червената зона с 306 заболели на 100 000 души население стана ясно от заседание на Областния щаб, което се проведе днес. Въпреки това, няма да има затягане на мерките. Ще бъде засилен контрола. Ще се следи за носене на маски в закрити помещения, обществени институции, банки и т.н., при струпване на хора в това число и на открито. Носенето на маски е задължително и от страна на персонала на хотели и заведения за хранене, както и от работещите, и пътуващи в обществения транспорт - влак, автобус, такси и т.н.

285 са извършените проверки от служители на Регионалната здравна инспекция в Бургас. 79 са проверките в училища, 2 в кина и театри, 107 в хотели, 40 в молове, 11 в автобуси, 69 в СПА центрове, 16 в кафе-сладкарници. Това сочат данни изнесени от д-р Георги Паздеров - шеф на РЗИ - Бургас пред участниците в заседанието на Областния щаб. То бе свикано от областния управител Мария Нейкова и в него участваха главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, кметове на общини от региона, шефът на Областна дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов, изпълнителният директор на УМБАЛ - Бургас, директори на болници от региона и други.

90 чужденци с COVID-19 в Бургаско, още 400 туристи са под карантина

От началото на имунизационната кампания на територията на Бургас работят 22 пункта, като 3 от тях и през почивните дни.

Разкриват пункт за ваксинация за Аполония в Созопол

"Да е безпределно ясно, че в общество, което не признава фактите, ще има ръст на случаите. Не можем да спасим всички заразени. Лекарите не са богове. Някои проценти ще си отидат, въпросът е този процент да е по-малък", заяви доц. д-р Ангел Кунчев. По данни изнесени от него за периода 17-23 август от 131 починали 123 са били неваксинирани, което прави 93% от всички починали, които са се заразили с корона вирус. 3,10% от починалите са с една поставена доза от ваксина, а 2,8% от починалите са били със завършен цикъл на ваксинация. За същия период от време около 3% от ваксинираните пациенти, които са се заразили с COVID-19 са стигнали до болница.

Според него, няма нужда от затягане на мерките, а по-скоро от засилване на контрола и засилване на кампанията за ваксинация.

Галерия