Здравният министър Костадин Ангелов се срещна с управители на болници в Бургас и региона. Снимка Черноморие-бг

Здравният министър Костадин Ангелов се срещна с управители на болници в Бургас и региона. Снимка Черноморие-бг

Броят на леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в Бургаско ще бъде увеличен на 500. Това стана ясно от заседанието на Областния кризисен щаб, който продължи повече от два часа.

На днешното му заседание бяха обсъдени и приети мерки за ограничаване разпространението на вируса на територията на област Бургас. Очакванията на здравните специалисти са тази вълна да бъде по-голяма от декемврийската, което ще изисква повече легла и ще натовари  лекарските екипи.

444 са новозаразените за последните 24 часа по данни на РЗИ. Най-много са заболелите в община Бургас - 255. Починали са 11 души.  Бургаска област е в червената зона с 530:100 000 заразени, най-голям е броят им в община Царево – 1500:100 000 и община Поморие – 600:100 000.

Изключително бързо се изчерпват болничните легла, въпреки че същите са увеличени. Директорът на УМБАЛ – Бургас д-р Бойко Миразчийзки сподели с тревога, че новооткритите този понеделник 20 легла, днес вече са изчерпани.

Предвижда се броят на болничните легла в Бургаско да бъде увеличен на 500. В УМБАЛ - Бургас ще разполагат с 180 легла за ковид, в УМБАЛ "Дева Мария" с 30, в МБАЛ "Бургасмед" с 55, в Белодробната болница с 40, в "Лайф хоспитал" с 33, МБАЛ "Маджуров" - 20, в "Сърце и мозък" с 4, в Комплексния онкологичен център с 40, в МБАЛ - Айтос с 20, в МБАЛ Карнобат с 25, в МБАЛ в Поморие с 30.

В Бургаско забраняват сватби с над 10 гости, заведенията ще работят до 22.00 ч.

Днес преди обяд здравният министър Костадин Ангелов се срещна с управителите на здравни заведения в региона, за да обсъдят как да се действи при създалата се ситуация в Бургаско. След срещата министърът заяви, че ще се разкрият допълнително легла за лечение на зарабобе и ще се прилагат в началото локални мерки по области за справяне с пандемията.

Здравният министър: Започваме с локални мерки