Областният съвет по здравеопазване проведе заседанието си онлайн

Областният съвет по здравеопазване проведе заседанието си онлайн

В Бургаско спортните събития ще се провеждат без публика като присъстващите трябва да са със зелен сертификат. Това са част от решенията, които бяха взети на заседание на Областния щаб по здравеопазване, който заседава онлайн днес. Той бе свикан, заради усложнената епидемична обстановка в Бургаска област, от областният управител Стойко Танков.

Новозаразените в област Бургас достигнаха 1361 на 100 000 население. Най-голям процент – 17%, новозаразени при децата се наблюдава във възрастова група 10-19 години, стана ясно от данните изнесени от д-р Георги Паздеров - шеф на Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Наблюдава се увеличение на броя на отсъстващите ученици заради даден положителен резултат от тест за COVID-19, защото са поставени под карантина или са спрени да учат присъствено от родителите си. Това обяви Виолета Илиева - шеф на Регионалното управление на образованието в Бургас. Също е положението и при учителите, педагогическия и непедагогическия персонал.

Предвид съществено нарастване на заболеваемостта в област Бургас членовете на Съвета решиха да се приложат допълнителни противоепидемични мерки, които влизат в сила от 24-ти януари, понеделник.

Преустановяване провеждането на масови събития като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи, фермерски пазари и базари (извън регистрираните като обекти с обществено предназначение), и др. при които не е възможно прилагане на т.нар. "Зелен сертификат" за присъствие.

Преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари и др.

Ограничаване на публиката на културни, сценични и други мероприятия – до 50% и представяне на задължителен зелен сертификат.

В Бургаско - част от учениците ще учат онлайн, непълнолетните няма да ходят в мола без родител