В Царево рибарите поляха лодките с вино на Никулден

 

Православният храм в Царево носи името си още от построяването си през 1936 година. Местните хора си спомнят, че цар Борис дарил средства за довършването на храма. Строежът му съвпаднал с едно от посещенията на царя в района и той научил, че парите за църквата не стигат. Съпругата му царица Йоана пък решава да направи иконостаса. Дар от нея са и иконите на иконостаса, които са точно копие на тези от храм-паметника "Александър Невски" в София. В знак на благодарност местните хора кръщават църквата на името на цар Борис.

След литургията на пристанището отец Стоян извърши църковен водосвет и отслужи молебен за здраве. Рибарите поляха с вино лодките да е берекетлия и да се напълнят с риба, закачиха венци и излязоха да ги хвърлят в залива и така да почетат паметта на загиналите моряци и рибари.

Настоящата година беше слаба за рибарите. Те хващаха чернокоп, сафрид и барбун, но паламуд нямаше, а няма ли паламуд, рибарската година не е пълноценна за тях.

На една от трапезите днес гощаваха с чернокоп на скара, приготвен по оригинална стара рецепта. Рибарят я научил от дядо си Тома Кисьов, един от най-запалените рибари навремето заедно с Яни Шопов Пандъра.