Ремонтните дейности ще започнат още този месец. Снимки Лина Главинова

Ремонтните дейности ще започнат още този месец. Снимки Лина Главинова

В Царево ще посрещнат "Лято 2018" с изцяло обновен площад. Договорът за реконструкцията е сключен от Община Царево и фирмата, спечелили обявения за изпълнението на проекта конкурс. Той е изработен от Теодор Тодоров - ръководител на архитектурно студио "Зум". Стойността на проекта 2 млн. лева. Половината от сумата е предоставена от държавния бюджет. Това дава и възможност да започнат строително-монтажните дейности.

По проект ще бъде обновен площада пред читалище "Георги Кондолов", алеята пред него, която стига до училището и пространството под читалището да крайбрежната улица. Тази част ще бъде на няколко нива с много растителност и водна площ. Тя ще бъде обособена на мястото на сега съществуващия паметник, който ще бъде демонтиран и преместен. "Във водната част ще бъде монтирана скулптура на мрежа с улов. Това ще е своеобразната препратка към скулптурата на рибата, която е монтирана на алеята долу", коментира кметът на Община Царево Георги Лапчев. Той показа и работния проект на площада. Старите дървета ще бъдат запазени и ще бъдат засадени и нови. Те ще осигуряват и естествената сянка на пространството.

"Ще бъде използван гранит за настилката. Ще бъде запазен духа на пространството, като ще съчетаем традиционното българско с европейското. Под пейките пък ще има калдаръм. Желанието ни е след обновяването жителите на града и гостите да усещат тук духа на Южна Франция", допълни кметът Лапчев.

Вторият етап от проекат предвижда ремонт на улицата, която продължава в посока Морската градина и обособяването й за пешеходна зона.

Третият етап е монтирането на два уникални чадъра, произведени от немска фирма. Такива има само в Дубай. "Те са проектирани така, че при слънчево време да се разтварят и да пазят сянка, а вечер да се събират и да светят. За жалост цената им е доста висока и затова на този етап ще се въздържим от поръчката. Но ще бъдат заложени в проекта", допълни кметът на морската община.

Галерия