Обмисля се вариант за удължаване на втория семестър, каза проф. Миткова (вляво). Снимка Архив Черноморие-бг

Обмисля се вариант за удължаване на втория семестър, каза проф. Миткова (вляво). Снимка Архив Черноморие-бг

Ученето не е спряло нито за момент. Дори студентите се шегуват, че сега имат повече задачи и са по-ангажирани, отколкото когато бяха в аудиториите. Но процесът върви нормално, каза пред "Черноморие" ректорът на бургаския държавен университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. Магдалена Миткова.

В университета бяха преустановени присъствените учебни занятия и изпити със студентите от всички специалности, редовна и задочна форма на обучение, включително и с обучаваните в курсовете за следдипломна квалификация със заповед на ректора от 13 март до 29 март 2020 г. Тогава в страната бе въведено извънредно положение във връзка с разпространението на корона вируса и всички учебни заведения бяха затворени. Обучението продължи дистанционно – чрез платформата "Блекборд", електронните пощи и др. За месец май се отлагат и практическите занятия като ръководителите на основните учебни звена в спешен порядък трябва да направят реорганизация на графиците, а освободеното от практиката време бъде запълнено с теоретична подготовка.

"Обмисля се удължаването на втория семестър. И все още не е ясно как ще бъдат завършени процедурите за професори, доценти, главни асистенти, асистенти, които сме обявили и си текат. Крайният срок на част от тях изтича в края на този месец. Журито може да направи и онлайн конкурса, но няма как да се събере Факултетския съвет, който трябва с тайно гласуване да се произнесе", обясни проф. Миткова.