Директорът на НАР Деултум - Дебелт Красимира Костова показва реставрираната бронзова вакханка. Снимки Авторът

Директорът на НАР Деултум - Дебелт Красимира Костова показва реставрираната бронзова вакханка. Снимки Авторът

В Деултум показаха изящна бронзова вакханка в Европейската нощ на музеите. Апликацията е използвана за украса на римска кола, датирана е от II - ІІІ век. "Намерихме я по време на разкопките в насип на римските терми. Рядко при разкопки на град се открива вакханка. Те се срещат предимно в могили при погребения, в които в могилите са полагани колесници и коне", каза за "Черноморие" Красимира Костова - директор на Националния археологически резерват "Деултум - Дебелт". Тази година резерватът отново се включи в инициативата "Европейска нощ на музеите" и отвори безплатно врати за посетители.

Празникът започна с изпълнение на цигуларката Олга Дойкова от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас. Чаровната бургазлийка Олга Дойкова свири на майсторска цигулка изработена от лютиера Христо Чешмеджиев, която той й е подарил през 2018 г. През лятото на 2019 г. тя е активен участник в майсторския клас на проф. Минчо Минчев във Варна и свири на заключителния на ММФ "Варненско лято". Тя е носител на редица отличия от престижни конкурси и участва в концерти на Държавна опера - Бургас. Олга впечатли посетителите на НАР "Деултум - Дебелт" с изпълненията си, за които получи заслужени аплодисменти.

Изложбата с плакати "Деултум. Виж откритията" бе сред събитията по време на Европейската нощ на музеите. Плакатите са изработени от студенти от специалността "Плакат и визуална комуникация" от филиала на Националната художествена академия в Бургас. Те показват по много нестандартен начин римската колония чрез изразните средства, които студентите изучават в Академията. Изложбата се реализира по проект на Общински исторически музей в Средец и е финансиран от Национален фонд култура по програма "Културно наследство". Експозицията може да бъде разгледана през целия летен сезон.

Най-чакана от най-малките посетители на Деултум в съботната вечер бе представлението на постановката "Капитане, капитане" на Държавен куклен театър - Бургас. Актьорите поведоха и малките, и големите зрители на едно необикновено пътешествие из различните морета и провокираха фантазията им. Спектакълът бе очакван и се превърна в истински празник за децата от село Дебелт. За тях НАР "Деултум - Дебелт" е своебразен културен институт, където, освен да се докоснат до историята чрез различните арт ефакти, могат да разгледат гостуваща изложба или видят постановка на Кукления театър, който е един от партньорите на музея. Най-малките жители на средецкото село очакват с нетърпения събитията в музея, за да се докоснат до един магичен свят на куклите и изкуството. Така НАР "Деултум - Дебелт" се превръща и в своеобразна образователна институция.

А човек се учи, докато е жив. И тази максима бе доказана за пореден път от екипа на резервата. Във витрините на музея археолозите и музейните работници бяха експонирали част от находките, които са открити по време на разкопките през 2021 година. Освен бронзовата вакханка, във витрините на музея може да се види и купа с гръцки надпис, чийто превод на български е: "Пий (и) бъди жив". Съдът е от V век и е откриг в термите на римската колония в пласт, който е по-късен от римските терми. Това е купа с литургичен характер с надпис, свързан със свети Петър.

Прожекция на филми, свързани с историята на НАР "Деултум", игри на открито очакваха посетителите в Европейската нощ на музеите в Деултум.

Галерия