Изложбата ще гостува до 31 август. Снимки НАР Деултум - Дебелт

Изложбата ще гостува до 31 август. Снимки НАР Деултум - Дебелт

Изложба "Болестите и лечения през вековете" гостува в Националния археологически резерват "Деултум - Дебелт" към Общински исторически музей - Средец. Тя е инициирана от Националния институт по експреиментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, със съдействието на РИМ Шумен и ОИМ – Средец. По този начин музеят отбелязва празника Еньовден, който винаги е на 24 юни. Според християнската традиция, това е рождения ден на свети Йоан Кръстител, а билките, брани на този ден, могат да лекуват всякакви болести, защото в тях е съсредоточена най - много от живителната слънчева енергия.

Денят не е избран случайно. Болестите и физическото страдание са вечен спътник на хората. Те оказват огромно влияние върху хода на историята. Стремежът на обществата да се справят с тях се превръща в един от двигателите в развитието на цивилизацията.

Общото в лечението на болестите през всички периоди на човечеството е използването на билки, чието познаване и отглеждане е престижно занимание.

Изложбата проследява развитието на медицинските практики още от зората на цивилизацията, представя едни от най-древните медицински и козметични инструменти, както и развитието на медицинската техника до нач. на ХХ в. Костният материал, предоставен от Музея по антропология, онагледява непосредствените поражения от различни заболявания. 

Изложбата може да бъде видяна от 24 юни до 31 август 2019 г. в музея на Национален археологически резерват "Деултум - Дебелт".

Галерия