Археологическото лято започва на 24-ти юни. Снимки НАР Деултум - Дебелт

Археологическото лято започва на 24-ти юни. Снимки НАР Деултум - Дебелт

В Националния археологически резерват "Деултум - Дебелт" към Общински исторически музей - Средец се подготвят за археологическото лято. До преди шестстотин години районът на село Дебелт е бил пристанище в най - западната част на Бургаския залив. Морето е било и тук. В продължение на близо две хиляди години, поради отворения фарватер по огледалото на Мандренското езеро, основният икономически център на съвременната Бургаска област е бил именно край днешното село Дебелт. Тук животът, динамично и интензивно, не е спирал от дълбока древност, археологически доказано, за сега, от късния енеолит (IV хил. пр. Хр.).

През 1988 година държавата резервира една територия в землището на селото, която пази паметта на няколко цивилизации: траки, гърци, римляни, византийци, българи.

Днес тази памет съхранява Общинският исторически музей – Средец и търси интересни начини за нейното популяризиране.

Инвестиционно намерение в района даде възможност да приключи проучването на т.нар. Плосък римски некропол - най-ранният некропол на колония Деултум. Резултатите от проучванията бяха представени в изложби, както тук в музея, така и в традиционната национална изложба "Българска археология" в Археологическия институт с музей при БАН. Поради големият интерес е заявено гостуването й в няколко музея в страната за 2020 г.

При все, че остава в страни от пътя на черноморския туристически поток, за лятото ОИМ - Средец има подготвена разнообразна, богата програма от изложби и приятни забавления. 

За лятото, в изложбената зала на "Гейманова къща", в Средец, е експонирана гостуващата изложбата на Националният етнографски музей при БАН "Вотивът", в която са включени и експонати от Странджа, в това число и от община Средец. Изложбата е напомняне за близкото минало, за вярата и надеждата и дава чудесната възможност за един по-различен диалог с най-младото поколение, гостуващи при баба и дядо.

Най-атрактивната част от музея безспорно е Националният археологически резерват "Деултум - Дебелт", където, в обновената археологическа база е разположен музеен комплекс с разнообразие от кътове и зали.

Лятото в музейния комплекс е посветено на игрите. "Да узнаем, докато играем" е мотото, което обединява търсенията на екипа в последните две години и представя миналото посредством игрите и забавленията от древността и техните съвременни модификации.  Това е сезонът за почивка и затова темата е много навременна. Игрите и забавленията са били любими на хората от дълбока древност. Играта е "първичната функция" на човека. Известният холандски философ и културулог – Йохан Хьойзинха, интерпретира играта като културоопределящ фактор, като елемент на всяка култура. Ето защо, именно чрез играта, ние предлагаме един по-лек вариант за установяване на връзка между миналото и настоящето, внушаваме факта, че сме част от хилядолетната история на земята, част от един дълъг и непрестанен процес на развитие на човешката цивилизация.

Естествено, интересът към света на детето е другата линия, която подсилва това внушение. Всеки от нас е бил дете!  Децата от всички епохи си приличат в едно - обичат да играят. Чрез играта хората получават първите познания, подготвят се за живота в обществото, изграждат социални контакти, усвояват потребни умения. Играчката, от своя страна, е първото нещо, което разкрива пред децата многообразието на околния свят и съществува, откакто има хора по земята. Древните биберони, дрънкалки и другите играчки правят миналото по-осезателно за най-младите посетители. Изложбата "Играчи от древността" включва експонати от музей "Старинен Несебър" и Общински културен институт "Музеен комплекс" - Созопол.

Престоят в музейния комплекс може да се разнообрази с множеството игри, организирани от екипа и представени на посетителите: игрите с орехчета, целящи по-лесното усвояване на римските цифри, показват колко умения и мисъл са възпитавали тези игри у децата в древността; настолните игри и тяхното лесно приложение в ежедневието са друго привнесено в съвремието ни предизвикателство; колективната игра "Кубб" може да превърне посещението на музея в разтоварващо от напрежение преживяване.

Дългогодишните проучвания и находките от тях намират място в национални тематични обобщения. Това лято в залата за временни изложби ще бъде представена една интересна изложба на Националния антропологически музей "Болести и лечение през вековете". Да надникнат в света на бог Асклепий ще имат възможност всички посетители, които ще посетят музейния комплекс след 24 юни 2019 г.

На 24 юни започват и редовните археологически проучвания на Античните терми в Резервата.

Галерия