В протеста участва и един от организаторите му Васил Иванов - общински съветник, избран от листата на БСП за България

В протеста участва и един от организаторите му Васил Иванов - общински съветник, избран от листата на БСП за България

Жители на бургаския квартал "Долно Езерово" обявиха безсрочен протест. Близо 300 души се събраха в центъра на квартала, за да изразят своето недоволство от качеството на работа и разкопаните улици в квартала в следствие на подмяната на канализацията, както и изразиха ясно своето искане за изграждане на нов път между Бургас и квартал "Долно Езерово".

"Жителите на квартала си задават въпроса защо отношението към тях от страна на общината и институциите, е като към „второ качество хора.“ Правата  и интересите ни не се зачитат, в резултат на което се влошава качеството ни на живот и удовлетвореност, които не са свързани само с личното материално, образователно и културно състояние. Години наред слушаме само обещания, но конкретни действия насочени към подобряване на условията на живот в квартала, неговата инфраструктура или качеството на въздуха, който дишаме   не се наблюдават. Ето защо ние няма да се примирим и ще отстояваме правото си на качествен живот", заяви Мариета Рохова – организатор на протеста и председател на СНЦ "Долно Езерово".

Повече от година кварталът е разкопан заради подмяната на канализационната и водопреносната  мрежа. Улиците тънат в прах, а яснота дали и кога ще има възстановяване на асфалтовите настилки няма.

"Станахме свидетели на порочната практика фирма без техника да спечели обществена поръчка и в последствие да възложи проекта на подизпълнител. Има занижено качество на работа, именно затова едно от исканията е да се направи ревизия на проекта, за да не се случи отново ремонт на ремонта", заяви Васил Иванов, който е част от сдружението и един от инициаторите на протеста и общински съветник в местния парламент на Бургас избран от листата на "БСП за България"..

В Долно Езерово беше даден старт и на подписка, която за по-малко от час събра над 280 подписа. Подписката ще продължи като ще бъде разпространена в търговските обекти и пенсионерските клубове в квартала и в последствие ще бъде входирана заедно с исканията до МРРБ.

Ето ги и официалните искания на протестиращите:

1. Извършване на проверка по изпълнението на "Интегриран воден проект" за област Бургас, финансиран от ОП "Околна среда 2014-2020 г.", съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд относно качеството на работа и на вложените материали при изпълнението.

2. Изцяло изграждане на нова пътна настилка и тротоари на местата, на  които са извършвани ремонтни дейности при изпълнение на същия проект.

3. Изграждане на нов път между Бургас и кв. "Долно Езерово" и улица "Одрин".

На площада дойде и Антоанета Манолова – директор ЦАУ "Долно Езерово", както и част от организаторите на протестите в квартал "Лозово".

Галерия