Има решение за 15%намаляване на потреблението на газ в страните членки на ЕС. Снимката е илюстративна

Има решение за 15%намаляване на потреблението на газ в страните членки на ЕС. Снимката е илюстративна

Възможността за обявяване на извънредно положение в ЕС, което да доведе до задължително намаляване на потреблението на газ в държавите членки, дава силен сигнал, че ЕС ще направи всичко необходимо, за да гарантира сигурността на доставките си и да защити своите потребители, било то домакинства или промишленост. Това става ясно от решението на Съюза.

"Решително приветствам одобрението от страна на Съвета на регламента на Съвета относно координирани мерки за намаляване на потреблението на газ. Политическото споразумение, постигнато от Съвета в рекордно кратък срок въз основа на внесеното миналата седмица предложение на Комисията "Да пестим газ за безпроблемна зима", ще гарантира организирано и координирано намаляване на потреблението на газ в целия ЕС, за да се подготвим за предстоящата зима. Споразумението допълва всички останали действия, предприети до момента в контекста на REPowerEU, по-специално за диверсифициране на източниците на газоснабдяването, ускоряване на развитието на възобновяемите енергийни източници и повишаване на енергийната ефективност.

Колективният ангажимент за намаляване на потреблението с 15% е от голямо значение и ще спомогне да посрещнем зимата с пълни газохранилища", заяви редседателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Със съвместните действия за намаляване на потреблението на газ и като отчита съответните национални специфики, ЕС осигури здрави основи за належащата солидарност между държавите членки в лицето на енергийното изнудване на Путин. Съобщението на Газпром, че намалява още повече доставките на газ за Европа през "Северен поток 1" без основателна техническа причина, допълнително илюстрира ненадеждния характер на Русия като енергиен доставчик. Благодарение на днешното решение вече сме готови като Съюз да се заемем с енергийната си сигурност в европейски мащаб", смята още тя.