Едно време сглядата давала възможност да се огледа момата. Снимка Етнографски музей Бургас

Едно време сглядата давала възможност да се огледа момата. Снимка Етнографски музей Бургас

Възможностите за запознанство днес са много, но в миналото връзките между младите неженени момчета и момичета са започвали с така наречената "сгляда". "Сглядата" давала възможност за избор, "оглеждане" на мома за невеста, както и среща на двама души, обикновено, нагласена. Преди век това ставало по седенките, по хорàта на големите празници, при ходенето на девойките за вода на кладенеца или до чешмата, по събори, сватби и други събирания. На Димитровден, когато започвали годежи и сватби, младите момичета играели "сглядно хоро", а ергените и родителите им гледали... И момите, и момците били мъдри, добродетелни и учтиви при срещата. Всеки се стараел да се представи по най-добрия начин, за да се хареса на отсрещната страна.

Връщаме се към традицията, за да я помним, а и защото старият свят е по свой начин подреден, интересен и някак романтичен. Днес, теоретично и технически, е лесно да осъществиш контакт с някого, но не е същото.

Направете своята първа среща в Етнографския музей в Бургас - едно различно място за забързаното ежедневие, заето от светещите екрани. Попадайки в музейните зали, се изолирате от сивото и шума навън и ще преминете в друго време, обвито от тайнствата на дните преди Интернет и компютрите.

В Етнографския музей организират всяка сряда "сгляда" от 15:00 до 17:00 часа. Всеки, който реши да дойде сам с намерението за среща, ще разгледа Етнографския музей (улица "Славянска" № 69) безплатно.