Изложбата може да бъде разгледана до 5-ти октомври

Изложбата може да бъде разгледана до 5-ти октомври

Самостоятелна изложба - графика на украинския художник Олег Денисенко ще бъде открита днес, 22-ри септември, от 19.30 часа в зала 2 на арт галерия "Ларго". Авторът е победител в третото издание на Международния екслибрис* конкурс във Варна през 2018-та година. Изложбата е част от съпътстващата програма на конкурса, който и този път се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна чрез фонд "Култура".

В експозицията са включени 35 творби на художника от последните 12 години. Графиките са изпълнени с класическите техники на дълбокия печат – офорт и суха игла. Денисенко е добре познат на българската публика. В богатата му творческа биография от над 65 самостоятелни изложби, 10 са проведени в България – в градските художествени галерии в Стара Загора, Шумен, Видин, Раднево, Нова Загора, Разград, Димитровград, във Фестивален и конгресен център Варна (2006) и в Националната библиотека в София (2009).

Победителят във варненския екслибрис конкурс е завършил Украинската академия за печат със специалност "Графика". Работи и в областта на живописта и скулптурата, но все пак голямата му страст е графиката.

Денисенко има изключително харектерен, разпознаваем стил, изграден в годините от 1992-ра насам, (когато започват самостоятелните му изяви), благодарение не само на брилянтната си графична техника, но най-вече благодарение на типичните персонажи, които той създава в своите творби. Героите му са рицари или светци, крале или философи, ловци или музиканти, ще видим просяци и мечтатели, окрилени герои или герои с подрязани крила. За своето творчество украинецът споделя: "Всички теми, които засягам в работата си, са вечни и следователно модерни. В центъра винаги е човек с неговите постоянни проблеми в продължение на много хилядолетия. Всичко това се отнася за философията и психологията на човешкото съществуване. И това е неразделна част от изкуството".

Широк светоглед, изключителна ерудиция, неуморна любознателност са качествата, помагащи на Денисенко в създаването на неговите творби. От младежките си години той е увлечен от историята и археологията, които му повлияват изключително при изграждането на образите и историите в неговите произведения.

Денисенко определя жанра, в който работи, като исторически сюрреализъм или "нова античност". И наистина зрителите в настоящата изложба ще видят класически теми, предизвикващи творците още от античността – темата за четирите елемента в едноименните творби "Земя", "Въздух", "Вода", "Огън", темата за саможертвата в "Червено вино", за борбата на светците с техните демони в "Св. Георги" и "Св. Михаил", вечната борба между материя и дух в "Тяло и душа", темата за безкрайния стремеж на човека към непознатото и недостижимото в "Искаше ми се да можех да летя". В офортите на украинеца, създадени в неподражаем сюрреалистичен стил, ще открием герои, излезли сякаш от сънищата на художника. Но заслуга за магичната сюрреалистична образност на Денисенко има най- вече неговото въображение: "Винаги се опитвам да постигна специално състояние в моите творби. Тук влиза в сила взаимодействието на чисто технически прийоми с въображението в мисленето. Последното играе ключова роля за мен. В крайна сметка най -важното в творчеството, според мен, е създаването на образ, което е значително улеснено от безупречното овладяване на техническите умения".

Изложбата продължава до 5-ти октомври 2021 година.

Олег Денисенко е роден на 27.03.1961 г. в Лвов. Завършил е Украинската академия за печат, специалност „Графика“. Работи в областта на графиката, живописта, скулптурата. Олег е участвал в множество международни изложения и симпозиуми в Украйна, Норвегия, Швеция, Дания, Германия, Белгия, Франция, Холандия, Испания, Италия Гърция, Полша Русия, Словакия, Чехия, САЩ, Великобритания, Япония, Югославия, Унгария, Румъния, Словения, Финландия, Македония, Швейцария, Корея, Канада и др. Има над 65 самостоятелни изложби по целия свят, 10 от тях в България. Награден е с над 30 международни награди, медали, грамоти, стипендии в Словакия, САЩ, Полша, Корея, Югославия, Русия, Румъния, Великобритания, Италия -Испания и др. Той е член на Съюза на украинските художници, както и ефективен член на академичния сенат на Международната академия за модерно изкуство, Рим, Италия. Носител на първа награда в третото издание на Международен екслибрис конкурс Варна през 2018-та година. Живее и работи в родния си град Лвов, Украйна.

*екслибрисът е миниатюрна графика с приложен характер, която представлява гравиран или печатен знак, който идентифицира собственика на дадена книга. Идва от латинския израз "ex libris", което означава "из книгите на…" в смисъл "от библиотеката на…". Представлява етикет, който се залепва на вътрешната страна на корицата на книга или печат, който се поставя там. Специфични за екслибриса са неговата лаконичност и изящество на рисунъка, изразяването на отношението към отделния човек – било със средствата на вица и шегата, било чрез символи и сравнения.

Галерия